Kazakistan'ın Türkistan kentindeki Hoca Ahmet Yesevi Türbesi yakınlarında 15. ile 19. yüzyıla ait sufi tekkesi bulundu.
Kazakistan Kültür Bilimsel Araştırma Enstitüsünden yapılan açıklamada, Türkistan'ın en kadim bölgesi Kultöbe'de düzenlenen arkeolojik kazı çalışmalarında, bilim adamlarınca tekke bulunduğu belirtildi.
Açıklamada, yapıda ayin odalarının yanı sıra tarikata mensup dervişlerin mezarlarının bulunduğu ifade edildi.
Yapının 15. ile 19. yüzyıllar arasında hizmet verdiği bilgisi paylaşılan açıklamada, bu tür anıtların yerli bilim adamlarınca bilinmediğini ve az araştırılmış konular kategorisinde olduğu aktarıldı.
Her birinde soba ve tandırlar bulunan 10 odadan oluşan yapının güneydoğu kısmındaki yer altı mahzenli dikdörtgen türbede, Hoca Ahmet Yesevi'nin Türbesi yönünde 7 mezarlığın bulunduğu kaydedildi.
- Yesevi'nin kurduğu sufizm akımına ait
Arkeolojik kazı çalışmalarının Bilimsel Yöneticisi Andrey Hazbulatov, tekkenin Hoca Ahmet Yesevi'nin türbesine yakın yerleşmesi ve mezarlıkların türbeye doğru bakması açısından Yesevi'nin kurduğu sufizm akımına ait olduğunu söyledi.
Tekke, eskiden tarikat üyelerinin barındıkları, ibadet ve tören yaptıkları yer olarak biliniyor.
AA Aliia Raimbekova


Belçika'da bir bodrum duvarına gizlenmiş 40 altın külçesi ve 4 bin metal para bulundu
Gelibolu'da ölen İskoç askerin savaş madalyası 111 yıl sonra torunları ile buluştu
Eğriköy'de arkeologlar Kültepe'den Toroslar'a uzanan ticaret ağının izlerini çıkarıyor
Kerkük'te yıkılma tehlikesi içeren Gök Kümbet'in imdadına TİKA yetişecek