Josephine Powell

Josephine Powell kimdir?

Amerikalı fotoğraf sanatçısı: (Doğum: 15 Mayıs 1919 - Ölüm: 19 Ocak 2007

15 Mayıs 1919’da New York-Manhattan’da doğan Josephine Powell, II. Dünya Savaşı’ndan sonra, 1946 yılında Amerika’dan ayrılıp Avrupa’ya gitti ve 1952 yılına kadar Birleşmiş Milletler’in Uluslararası Mülteci Örgütü bünyesinde çeşitli görevlerde bulundu.

1952’den itibaren serbest fotoğrafçı olarak çalışmaya başlayan Powell, mimari ve sanat ağırlıklı fotoğraflar çekerken zamanla insan fotoğrafları çekmeye yöneldi. Çektiği fotoğrafları çok sayıda kitapta yayımlandı ve bu bölgelerdeki yapıların görsel belgeleri haline geldi.

Amsterdam’daki Tropenmuseum başta olmak üzere çeşitli müzelerde sergilenen koleksiyonlar üretti. Fotoğrafları ve koleksiyonları ve dokuma sanatına katkıları nedeni ile pek çok ödüle de layık görülen Powell 19 Ocak 2007 tarihinde vefat etti ve İstanbul Protestan Kabristanı’na defnedildi.

Josephine Powell, Anadolu’dan topladığı düz dokumaları, etnografik obje koleksiyonunu ve tüm fotoğraflarının kopyalarını 2007 yılında Vehbi Koç Vakfı’na bağışladı. Fotoğraf arşivi, Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi Kütüphanesi tarafından, dokuma ve etnografik eser koleksiyonu ise Vehbi Koç Vakfı tarafından muhafaza edilmektedir.


Benzer Haberler & Reklamlar