İngiltere'de bir kuyuda ahşap insan kolu bulundu

İngiltere'de bir kuyuda ahşap insan kolu bulundu

Arkeologlar, İngiltere'de Roma çağından kalma antik bir kuyuda, 2000 yıllık olduğu tahmin edilen ahşap kol keşfetti. Ahşap kolun dini amaçlı ritüel amacıyla kuyuya atıldığı sanılıyor.

Britanya’daki bir Antik Roma kuyusunun dibinde, 2000 yıllık nadir bir ahşap kol bulundu.

“Muntazam şekilde yontulmuş” uzuv, Northamptonshire’da bulunan Warth Park endüstri bölgesinde kazı çalışması yapan arkeologlarca bulundu.

Uzmanlar kazı bölgesi ve uzvun korunmuşluğu bakımlarından keşfin sadece ulusal değil aynı zamanda uluslararası öneme de sahip olduğunu düşünüyor.

Ahşap uzmanı Michael Bamforth ahşap kolun tanrılarına sunulmuş bir adak olabileceği görüşünde.

Oxford Arkeoloji bölümü arkeologları, su dolu kuyuda bulunan eserin hava ile temas etmediği için bozulmadan günümüze kadar geldiğini söylüyor.

Bamforth, arkeolojik eserin “dirsek kısmındaki kıvrımdan faydalanacak şekilde tek bir dal üzerine muntazam şekilde yontulduğunu ve üzerinde herhangi bir alet izi taşımadığını.” belirtiyor.

“İnce ve zayıf” yapısı, uzvun minyon yapılı bir yetişkin veya genç bir kişinin kol ve eline benzeyecek şekilde modellendiğini gösteriyor.

Bu nadir eserin, ilk kez 1970’li yıllarda havadan çekilen bir fotoğraf ile keşfedilen ve geçtiğimiz yılın Nisan ayında arkeologlar tarafından gün yüzüne çıkarılan 4.000 yıllık “taş halka dizisi” yakınlarında bulunduğu kaydedildi.

Uzmanlar, üzerinde “herhangi bir eklem yeri bulunmadığı” için arkeolojik eserin daha büyük bir bütünün parçası olduğunu görüşünde değil.

Ufak bir parçası üzerinde yapılan karbon testi, ahşap kolun MS 86 ila 240 yılları arasındaki erken dönem Roma Britanyası’nda yapıldığını ortaya çıkardı. Kuyuda bulunan diğer Roma çömlekleri de tarihi doğruluyor.

“Eserin sadece bu uzuvdan ibaret olması oldukça muhtemel, adak konusunda bir şekilde önem arz ettiği için taklit edilen ve diğerlerinden ayrılan bir parça. Oldukça nadir bulunan bu ahşap kol ulusal hatta bekli de uluslararası bir öneme sahip" diyor Bamforth.

BBC  22 Haziran 2019 (Çeviri:Arkeofili.com)


Benzer Haberler & Reklamlar