İngiltere'de 10 bin yıllık aşı boyalı çakıl taşı bulundu

Arkeologlar, tarihöncesi göl civarındaki turba alanında yaklaşık 10.000 yıl öncesine tarihlenen, okr boya kalıntısı ortaya çıkarıldı.

Keşif, İngiltere’nin Scarborough yakınında bulunan Seamer Carr ve Flixton School’da, aynı zamanda Avrupa’nın en ünlü Mezolitik keşiflerinin olduğu Star Carr yakınlarında gerçekleşti.

Aşı Boyası (Okr) dünyadaki tarihöncesi toplumlarda kullanılan bir tür mineral boya maddesi. Aşı boyası genellikle duvar resimleri çizmek, hayvan derilerini boyamak, renk uygulamak için kullanılırdı.

Gölün bitişiğinde, kırmızı renkteki pigment boyayı toz haline getirmek için üzerine derin yivler kazınmış bir çakıl taşı da keşfedildi.

Araştırmanın başyazarı olan, York Üniversitesi Arkeoloji Bölümünden Dr. Andy Needham, “Tarihöncesi toplumların yaşamında renk çok önemli bir yere sahipti ve okr çok canlı bir kırmızı renk verir.” dedi. Mezolitik Dönemde okr çok önemlidir ve birçok farklı şekillerde kullanıldığı görülüyor.

 

Araştırma sürecinde, bulunan okr boyalardan bir tanesi tıpkı  mum boya görünümünde olduğu, kullanıldığı düşünülen uç olan kısmı kesik ve diğer ucunun da yuvarlatılmış olduğu görüldü.

 

Needham, keşfin kendisi için oldukça önemli olduğunu belirtirken,  bölgedeki geçmiş hayatın anlaşılmasında, büyük resmi görmeye yardımcı olacağını da düşünüyor.

 

 

Needham sözlerine “Bulunan üzeri yivli çakıl taşı ve okr boyalar, sanat açısından zengin bir bölgede yer alıyor. Büyük ihtimalle bu boyalar, hayvan derilerini boyamak ya da sanatsal süslemeler yapmak için kullanıldı.” ifadelerini ekledi.

 

Aktüel Arkeoloji (heritagedaily.com)

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar