Herme

Herme nedir?

1. Herme: Yolların koruyucusu Haberci Tanrı Hermes adına sokak veya yol kenarlarına konan bir nevi kilometre taşı sayılabilecek küçük blok taş. 

Hermelerin başları portre olarak işlenmekte, boyundan aşağısı blok taş olarak bırakılmaktadır. 

Ancak Hermelerin cinsel organları plastik olarak işlenmiştir. 


2. Herme: Yunan'da alt bölümü aşağı doğru incelen kare kesitli bir sütun biçiminde, üst bölümüyse bir büst gibi yontulmuş kilometre ya da sınır taşı.

Alt bölümünün ön yüzüne kabartma biçiminde bir erkek cinsel organı (phallos) işlenen hermeler ilk kez tanrı Hermes'i betimledikleri için bu adla anılmışlardır. Daha sonra Zeus ve Dionysos'ta hermelere konu olmuş, bu tanrıların koruyucu güçlerinden yararlanmak üzere agoralara,
caddelerin kesişme noktalarına birer kült nesnesi olarak görülen bu tür hermeler dikilmiştir.

MÖ 4. yüzyıldan başlayarak özellikle gymnasionlara yerleştirilen hermelerde kahramanların ya da kent ileri gelenlerinin betimlendiği görülür. Mezar anıtlarına da hermelerin dikilmeye başladığı Helenistik Dönem'de büstler kişi portreleri haline gelmiş, devlet adamları, felsefeciler, şairler ve tarihçiler konu alınmıştır.

Yunan tragedya yazarları Sophokles ve Euripides, filozoflar Sokrates ve Platon ya da tarihçiler Herodotos ve Thukydides gibi aynı konuda çalışmış kişilerin çift yüzlü hermeleri yapılmıştır. MÖ l'inci yüzyıldan başlayarak Roma Dönemi'nde, Yunan hermelerinin başta tunçtan ve mermerden olmak üzere pek çok kopyası yapılmıştır. Romalılar ev ve bahçelerini bezerken, tüm işlenmiş heykeller yerine ünlü Yunanlarm hermelerini yeğlemişlerdir.

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar