Hekatonkheirler: Yüz Kollular

Hekatonkheirler nedir? Hekatonkheirler kimlerdir?

Hekatonkheirler: Antik Yunan Mitolojinde "yüz kollular". Uranüs'ün ve Gaia'nın üç ilkel oğluydu. Her birinin bulutları yönetmek için yüz eli ve sert rüzgarlar (theullai) için elli kafası vardı. her biri diğer batında doğan kardeşleri Kyklopes (Cyclopes) gibi  gök gürültüsü ve şimşeklerin yaratıcılarıydılar.

Yüz Kollular; Gaia ve Uranüs'un adları öfke, güç, dehşet,  anlamına gelen elli başlı, yüz kollu oğulları olan Kottos, Briareus ve Gyes'tir.

Mitolojik anlatıya göre; Devasa oğullarının gücünden korkan Uranüs, onları derhal Tartaros çukuruna kilitledi. Bir çağ sonra, altı dev Zeus tarafından Titanlara (Titanlara) karşı yapılan savaş sırasında serbest bırakıldı ve yaşlı tanrıların gökten çukura inmesine yardım etti. Hekatonkheire'lar daha sonra hapishanenin ebedi gardiyanları olarak atandılar.

Çocukları Kyklop ve Hekatonkheir'lerden hem iğrenen hem de kendi iktidarını almalarından korkan Uranüs, çocukları doğdukça onları yerin derinliklerine (Tartarus'a) hapsetmiştir. Bu duruma üzülen Gaia eşinden nefret etmeye başladı, Titanları Uranüs'e karşı kışkırttı. Titanlar babalarına karşı geldiler ve onu hakimiyetinden mahrum bıraktılar. Titanların en kurnazı olan Kronos tahta oturmasına rağmen, kardeşlerinin güçlerinden korkarak onları Tartarus'tan kurtarmadı. Zeus büyüyüp babası Kronos'la savaşacak yaşa geldiğinde Hekatonkheir'leri serbest bıraktı. Hekatonkheir'ler kendisinin Titanlar üzerinde zafer kazanmasına yardım ettiler. Titanlar'lar yenilerek Tartarus'a atıldılar. Yüz kollu Hekatonkheirler ise Titanların bekçiliğini yapmaya başladılar.

Hera'nın önderliğinde ayaklanan ve neredeyse Zeus'u bağlamak üzere olan tanrılara karşı da Zeus'a yardım ederler.

Homeros'ta bu yüz kollu devin başka bir adı daha vardır: Aigaion. Ovidius, bu ismi devasa bir deniz tanrısı için kullanmıştır.


Benzer Haberler & Reklamlar