Haydarpaşa Garı restorasyonunda ikinci aşama başladı

Haydarpaşa Garı restorasyonunda ikinci aşama başladı

İstanbul'un simge yapılarından tarihi Haydarpaşa Garı'nda 2010 yılında çıkan yangının ardından 3 yıl önce başlatılan restorasyon çalışmalarında, ikinci etap işlemlere başlandı.

Birçok insanın "umut durağı" olan, filmlere ev sahipliği yapan tarihi Haydarpaşa Garı, 8 yıl önce 3. ve çatı katlarında çıkan yangında hasar gördü. 2015 yılında tadilatına başlanan Haydarpaşa Garı, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları tarafından hazırlanan ve Anıtlar Kurulu tarafından onaylanan proje doğrultusunda başlatılan iki aşamalı çalışmayla tarihi dokusuna uygun şekilde hassasiyetle restore ediliyor.

Restorasyon çalışmalarıyla yangının izleri silinirken, yıl sonunda yolcu hizmetlerinin tüm bölümlerinin hızlı tren seferleriyle açılması planlanıyor.

Tren garı binasının ilk etap çalışmaları kapsamında, bekleme salonu ve yıpranan dış cephe taşları onarıldı.

Ekipler daha sonra ikinci aşama çalışmalarına başladı. Bu çalışmayla gar binası, büro hizmetleri olarak kullanılan bölümler, ahşap işleri onarılacak, sonradan olan eklentiler kaldırılacak, bina içi onarım, elektrik, ısıtma ve su tesisatları yapılacak.

İkinci etap çalışmalarının 2019 yılının Şubat ayında tamamlanması öngörülüyor.

Garın nostaljisine renk katan vitrayların bakımı gar yerleşkesinde kurulan atölyede özel yöntemlerle yapılıyor. Ayrıca, restorasyon çalışmalarının yanı sıra gardaki raylar da yenileniyor.

Tarihi garda 2010'da çıkan yangın yaklaşık 2,5 saat süren müdahale sonucu tamamen söndürülebilmişti.

 Kaan Bozdoğan- AA


Benzer Haberler & Reklamlar