Haftanın tarihine bakış 23

Yılın 23. haftasının önemli olayları;

1. İslam Peygamberi, Allah'ın son elçisi Hazreti Muhammed 8 Haziran (miladi takvime göre) 632 yılında Medine'de vefat etti.

Hira Mağarası'nda, 610 yılında vahiy meleği Cebrail'in ilk vahiy olan "Oku" emri ile kendisine peygamberlik verilen Hazreti Muhammed, ömrünü insanlığa ve ümmetine adayarak, İslam'ı öğretmek ve yaymak için mücadele etti.

İslam'ı yayan ve insanlığı İslam'a davet eden Hz. Muhammed, son kez Müslümanlarla beraber 632 yılında hacca giderek, veda haccını ifa etti. Son haccında yaptığı veda hutbesinde Müslümanlara öğütlerini vererek, Allah'ın emirlerini bir kez daha hatırlattı.

Haccın ardından rahatsızlanan Hz. Muhammed, 632 yılında Medine'de vefat etti.

2. Atatürk, bütün çiftlikleri ile mal varlığını Türk milletine bağışladı

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, bütün çiftlikleri ile mal varlığını 11 Haziran 1937'de Türk milletine bağışladı.

Tarıma ve çiftçiye değer veren Atatürk, çiftliklerde 1925'ten başlayarak 13 yıl süre ile planlı ve ciddi bir şekilde çalışmalar yaptırdı, ziraate uygun olmayan topraklarda çiftlikler kurarak bu toprakları ziraate elverişli hale getirdi.

Atatürk Orman Çiftliği başta olmak üzere Anadolu'nun farklı yerlerinde kurduğu çiftlikleri yerli ve yabancı uzmanlara incelettiren Atatürk, bu topraklarda bitki ve hayvanlar üzerinde çeşitli çalışmalar yaptırdı.

Çiftliklerde yerine göre araziyi ıslah ve tanzim ettiren Atatürk, ziraatla ilgili okullar için örnek deney ve staj sahaları oluşturdu. Çiftliklerde halka gezip dolaşabileceği, gerektiğinde bilgi alabileceği yerler sunulmasını sağladı.

Atatürk, bu çiftliklerinde sağlıklı gıdalar ürettirerek halkın ziraattan nasıl bir gelir elde edebileceğini öğretmeyi amaçladı. Gazi, çevre köylerle birlikte kooperatifler kurulmasına öncülük ederek ziraatte iş birliğinin önemini gösterdi.

Mustafa Kemal Atatürk, çiftliklerde yaptırdığı çalışmalarla tarımda büyük ivme yakalandığını gördükten sonra bunları Hazineye devretmeye karar verdi. Atatürk, ziraatle ilgilenenlerin, çiftliklerin devlet elinde olması durumunda buralardan daha rahat ve kolay faydalanacaklarını düşünmüştü.

Atatürk, yasal hazırlıkları tamamladıktan sonra, Trabzon'dayken 11 Haziran 1937'de bütün çiftliklerini ve mal varlığını Türk ulusuna hediye ettiğini bildirdi.

3. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü başkanlığında toplanan hükümet, 12 Haziran 1940'ta İkinci Dünya Savaşı'nda ülkenin savaş dışı kalmasını kararlaştırdı

4. Gülhane'de Türkiye'nin ilk kalp ameliyatı

Türkiye'de ilk kalp ameliyatı, Gülhane Askeri Hastanesinde yapıldı.

Gülhane Askeri Hastanesindeki Türkiye'nin ilk kalp ameliyatı, 8 Haziran 1951'de gerçekleşti.

Bu ameliyatın ardından Hacettepe Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanelerinde de açık kalp ameliyatları, kalp pili ve kalp kapakçıkları ameliyatları yapılarak, yeni uygulamalar gerçekleştirildi.


Benzer Haberler & Reklamlar