Gregory Areshian: Grigor Areşyan

Gregory Areshian kimdir? Grigor Areşyan biyografisi. August 2, 2020

Prof. Dr. Gregory E. Areshian (Grigor Areşyan d. 13 Mayıs 1949, Erivan - ö. 2 Ağustos 2020 Erivan)

Ermenistan Cumhuriyeti ve Amerika Birleşik Devletleri vatandaşı arkeolog ve tarihçi ve politikacı. Ermenistan Amerikan Üniversitesi'nde öğretim üyeliği yapan Prof. Dr. Gregory Areshian bir müddet Ermenistan Cumhuriyeti Devlet Bakanlığı da yapmıştı.

Alma Mater Eerevan Devlet Üniversitesinden mezun olduktan sonra, Erivaan Devlet Üniversitesi'nde öğretim üyeliğine başladı. Doktorasını Saint Petersburg Devlet Üniversitesi'nde tamamlayan Gregory Areshian; lisans ve yüksek lisans derecesini 1966'dan 1973'e kadar okuduğu Erivan Devlet Üniversitesi'nden aldı. 1973'ten 1975'e kadar Gregory Areshian doktorasını Boris Piotrovsky'nin gözetiminde Saint Petersburg Devlet Üniversitesi'nde sürdürdü. Tezi "Eski Batı Asya'da Demir" idi.

Ermenistan Ulusal Bilimler Akademisi, Ermenistan Amerikan Üniversitesi ve  Kaliforniya Üniversitesi'nde öğretim üyeliği yapmıştır.

İngilizce, Rusça, Ermenice, Almanca, Fransızca, Latince, Türkçe, Grabar ve Urartu çivi yazı dili bilen Gregory Areshian, meslek hayatı boyunca 14 yüksekokulda çeşitli çalışmalara imza atttı: California Üniversitesi, Los Angeles, California Üniversitesi, Irvine, Chicago Üniversitesi, Wisconsin Üniversitesi, Platteville ve Amherst College. 12 ülkede 5 dilde yayınlanan 150'den fazla bilimsel çalışmanın yazarı olup, daha çok tarihsel bağlamda Orta Doğu ve Ermenistan'a odaklanan sosyal bilimler ve beşeri bilimler alanlarında disiplinler arası çalışmalara adanmıştır.

Boris Gasparyan ile birlikte eş başkanlığını yaptığı Vayots Dzor bölgesindeki Areni-1 mağarası arkeoloji kazılarında 5.500 yıllık ayakkabı ve Ermenistan'daki en eski şarap imalathanesinin kalıntılarını keşfetmişti.

Koronavirüs Pandemisi günlerinde kaptığı Covid 19 virüsünden dolayı hayatını kaybetmiştir.


Benzer Haberler & Reklamlar