Germanicia Mozaikleri için arkeopark kurulması planlanıyor

Germanicia Mozaikleri için arkeopark kurulması planlanıyor

Germanicia Mozaikleri’nin bulunduğu 1. derece arkeolojik sit alanı ilan edilen bölge, Arkeopark olarak projelendirilerek turizme açılmak isteniyor. Kahramanmaraş'ta büyük bir mozaik müzesi açılması da gündeme gelebilir.

Kahramanmaraş Kültür Turizm Müdürü Seydihan Küçükdağlı, Arkeopolis.com sitesinden Mücessem Kitiş'in Kahramanmaraş’ın tarihi ve kültürel değerleri üzerine sorularını cevaplandırdı. Khramanmaraş kültür ve turizm çalışmaları, Germanicia Antik Kenti, Direkli Mağarası kazıları, çağdaş müzecilik ve Kahramanmaraş Arkeoloji Müzesi hakkındaki bilgiler verdi..

Röportajın bazı soru ve cevapları şunlar oldu:

> 30 bin eserin bulunduğu Arkeoloji Müzesi, çağdaş müzecilik anlayışıyla yeniden düzenlenmesinin ardından müzenin ziyaretçi sayısında ve bölgesel itibarında ne gibi değişiklikler görüldü?

-Antik Fil Sergi Salonu, Direkli Mağarası Kazısı Canlandırma ve Sergi Salonu, Domuztepe Höyük Kazısı Canlandırma ve Sergi Salonu, Maraş Aslanı ve Hitit Eserleri Sergi Salonu, Mozaik Sergi Salonu, Taş Eserler ve Steller Sergi Salonu, Kronolojik Arkeolojik Eserler Sergi Salonu, Sikke Teşhir Bölümü, Bahçe Teşhir Kompleksi, Çocuk Eğitim ve Çok Amaçlı Toplantı Salonu ve çevre düzeni ile çağdaş müzecilik anlayışına uygun bir şekilde hizmet veren Kahramanmaraş Arkeoloji Müzesi, kültür ve turizm alanında dikkat çeken bir konuma gelmiştir. Müzeyi yıllık ortalama 20 binden fazla kişi ziyaret etmektedir.

> Direkli Mağarası arkeoloji kazılarındaki bulgularla şehir tarihinin Paleolitik çağa uzandığı belirlendi, kazı çalışmaları tamamlandıktan sonra bir ziyaret alanının oluşturulması hakkında ne düşünüyorsunuz, böyle bir durum söz konusu mu?

-2007 yılında Onikişubat ilçesi Tekir Mahallesi Döngel mevkii Direkli Mağarası’nda başlatılan bilimsel kazı çalışmaları her yıl belirlenen takvim doğrultusunda Gazi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Yrd. Doç. Dr. Cevdet Merih Erek’in başkanlığında devam etmektedir. Döngel Direkli Mağarası kazıları kapsamında yol çalışmaları, arsa alımı, kazı evi ve çevre düzenlemesi yapımı, yön tabelaları gibi çalışmalar yapılmıştır. Kazı çalışmaları uzun yıllar devam eden bir süreç olduğundan çalışmalar tamamlandıktan sonra oluşan şartlara göre bir ziyaret alanı oluşturulması değerlendirilebilir. Her yaz dönemi kazı çalışmaları esnasında Direkli Mağarası kazı alanının gezip görülmesi mümkündür.

Arkeopark olarak projelendirilerek turizme açılması planlanmakta

> Germanicia Antik Kenti Geç Roma Dönemi’ne tarihlendiriliyor, burada yer alan taban mozaiklerinin de Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi veya Şanlıurfa Haleplibahçe Mozaik Müzesi’nde olduğu gibi ayrı bir yapı kompleksi içerisinde sergilenme fikri ile ilgili ne düşünüyorsunuz? Germanicia Mozaikleri’nin bulunduğu Dulkadiroğlu ilçesinde alandaki konutların istimlak süreci ile ilgili neler söyleyebilirsiniz? İstimlak edilen evler dahilinde kazılar devam edecek mi?

> Dulkadiroğlu ilçesi, Şeyhadil, Bağlarbaşı, Namık Kemal ve Dulkadiroğlu mahallelerini kapsayan 140 hektarlık alan, 2010 yılında III. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak tescil edilmiş, Geçiş Dönemi Koruma Esasları ve Kullanım Şartları belirlenmiştir.

Germanicia Mozaikleri’nin yer aldığı bölgede 61 parsel I. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak tescil edilmiştir. 2009 yılında başlatılan kurtarma kazıları neticesinde bugüne kadar 3 ayrı alanda 16 parselde (3000 metrekare) yapılan kazı çalışması neticesinde 400 metrekare mozaik tabakası ortaya çıkarılmıştır.

-2018 yılı mart ayında Dulkadiroğlu İlçesi, Şeyhadil Mahallesi 2424 ada, 2 ve 3 no’lu parsellerdeki mozaikli alan ören yeri olarak ziyarete açılmıştır.

> Çalışmalar tamamlandığında alanın devasa boyutta bir açık hava müzesi olarak değerlendirilmesi düşüncesi ile ilgili neler söyleyebilirsiniz?

> Bütün insanlığın ortak mirası olarak kabul edilen ve evrensel değerlere sahip kültürel varlıkları dünyaya tanıtmak, kültürel değerleri yaşatmak amacıyla Arkeopark olarak projelendirilerek turizme açılması planlanmakta olup mevcut pilot çalışmaların tamamlanması neticesinde belirlenecek strateji doğrultusunda büyük bir mozaik müzesi olarak da neticelendirilebilir.

Arkeoloji ve Sanat Tarihi öğrencilerine tavsiyeler

> Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’nde Turizm Yüksekokulu ve Arkeoloji bölümünün açılışına öncülük eden biri olarak Arkeoloji ve Sanat Tarihi öğrencilerine ne gibi önerilerde bulunmak istersiniz?

-Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Arkeoloji bölümü, ilimizin arkeolojik değerleri üzerine yapılan çalışmaların artmasını sağlamaktadır. Arkeoloji ve Sanat Tarihi bölümlerinden mezun olan öğrencilerin ilgi ve merak duygularını kaybetmeden akademik çalışmalara yönelerek insanlığın kültürel mirasına sahip çıkmaları gerekmektedir.

Röportajın tamamını okumak için bu linki kullanabilirsiniz


Benzer Haberler & Reklamlar