Efemera: Ephemera

Efemera: Ephemera nedir?

Efemera: Ephemera

 Kısa ömürlü küçük ve geçici belgeleri ifade eden bir tanımlama.

Efemera kolleksiyonu yapanlara Efemerist denir. 

Kısa süreli, günlük, geçici anlamlarına gelen ephemera (efemera), gündelik yaşamda kullandığımız özellikle kağıt türünde malzemelerin biriktirilmesi şeklinde ortaya konan bir koleksiyon türüdür.

Bu ürünlerinin arasında okul diplomaları, karneler, otobüs sinema biletleri, piyango biletleri, spor toto kuponları, gazete nüshaları, tanıtım broşürleri, mektuplar, kartvizitler, lokanta menüleri, tapu senetleri, noter senetleri, banka dekontları, çikolata ve sakızlardan çıkan kartlar, sigara kâğıtları, posterler, pasaportlar, fotoğraflar, kartpostallar, düğün davetiyeleri gibi gündelik hayatın ayrıntılarını belgeleyen materyaller sayılabilir. Efemera koleksiyonu yapan koleksiyonerlere efemerist denir.

Efemera koleksiyonları genelde belirli konusu olan tematik koleksiyonlardır. Ancak genel koleksiyon yapan meraklıları da vardır. Genel koleksiyonlarda alan belirlemek ve belirli konularda yoğunlaşmak zordur. Tematik koleksiyonlar çok çeşitli başlıklar altında oluşabileceği gibi genel olarak iki ana kategoride oluşur. Birincisinde belirli türlerde (tren biletleri, sigara paketleri, posterler) materyalleri içerir, ikincisinde ise belirli konu ve temaları içeren (bir markaya ait tanıtım materyalleri, kurum hatıra objeleri, belirli resmi daire evrakları, kişiye ilişkin olabilir veya örneğin kahve gibi özel tema olabilir) materyallerden oluşur


Benzer Haberler & Reklamlar