Edirne'de tarihi Türk Ocağı binasının restorasyonu tamamlandı

Edirne'de tarihi Türk Ocağı binasının restorasyonu tamamlandı

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın mülkiyetindeki Edirne 'deki Türk Ocağı'nın tarihi binası, Devlet Türk Müziği Topluluğu tarafından kullanılacak. Topluluğun restorasyonu tamamlanan binada ilk konserini 13 Ekim'de verecek.

Edirne Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, 39 ay süren çalışma sonrasında Kaleiçi'nde 2 katlı Türk Ocağı binasının restorasyonunun tamamlandığını belirtti.

Binanın restorasyonun bulunduğu konuma da katkı sunacağını bildiren Hacıoğlu, "Bunu, devletin attığı çok önemli bir adım olarak görüyorum. Bakanlığımızın yaptığı bu restorasyon oradaki diğer tarihi konaklar için sinerji ve domino etkisi yaratacaktır. Bunu görenler oradan konak alacak, konağı olanlar da restore etme yoluna gidecektir." dedi.

Kaleiçi semtinde tarihi binalar ve konaklarda oturan vatandaşlara seslenen Hacıoğlu, Bakanlığın bu tür binaların restorasyonunu için önemli desteği olduğunu vurguladı.

Hacıoğlu, her şehrin bir eski şehri olduğunu ifade ederek, Edirne'nin eski şehrinin Kaleiçi semti olduğunu aktardı.

- Tarihi Türk Ocağı binası

Kaleiçi'nde 1900 yılında inşa edilen bina 1905 Kaleiçi yangınında zarar gördü. Rum kökenli bir aile tarafından yeniden onarılan bina kentin en önemli sivil mimari örneklerinden biri olarak gösteriliyor.

Türk Ocakları'nın yanı sıra kız yurdu, devlet hastanesi, şehir lokali olarak da hizmet veren tarihi yapıda Cumhuriyet'in kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk de 1930 yılında kente gerçekleştirdiği ziyarette halkla bir araya geldi. Bina, 1997 yılında Devlet Türk Müziği Topluluğu’na tahsis edildi ve 2014 yılına kadar hizmet verdi.

Yıpranmalara bağlı olarak restorasyon ve rölöve projelerinin hazırlanmasıyla birlikte çalışmalar 2015 yılının Temmuz ayında başladı.

 


Benzer Haberler & Reklamlar