Eberhard Zangger: Dr. Eberhard Zangger

Eberhard Zangger kimdir?

Dr. Eberhard Zangger: Luvi Araştırmaları Vakfı başkanı, Jeoarkeolog, akademisyen (d. 1958 Kamen, Almanya-)

1958 yılında, Kamen, Almanya’da doğdu.

Eberhard Zangger Kiel Üniversitesi’nde jeoloji ve paleontoloji çalıştı ve 1984 ve 1988 yılları arasında Stanford Üniversitesi'nde doktora programını bitirdi. Cambridge Üniversitesi, Yer Bilimleri Bölümü’nde Uzman araştırma görevlisi olarak çalıştı.

Haziran 1991’de İsviçre Zürih'te Geoarcheology International danışmanlık ofisini kurdu ve 1991 yılı Haziran ayından, 1999 yılına kadar doğu Akdeniz’de altı arkeolojik projeye katıldı.

Zangger 1982 yılında jeoarkeoloji alanında uzmanlaştı.

İlk araştırma çalışması ve keşiflerine Neolitik Orta Yunanistan’daki Dimini Magoula’nın sahil durumu, Argive Plain’deki Lake Lerna’ın boyutu, Miken nehrinin yön değiştirdiği çağ ve fonksiyonu ve Tiryns’in aşağı kasabasının boyutu, Asine’nin adaya özgü karakteristikleri, temiz su yıkama mekanizması dahil Pilos’taki Nestor yapay limanı ve orta Girit’teki Minos Monastiraki’deki insan yapımı baraj dahildir.

Zangger 1992 yılında Platon’un Atlantis’ini Truva olarak yorumlamasıyla uluslararası alanda tanındı.

Zangger’e göre Platon, Atlantis hakkındaki efsanevi raporu için Truva hikayesinin Mısır versiyonunu kullanmıştır. Platon ancak yazısının sonlarına doğru her iki hikayenin de aynı şehirden bahsettiğini fark etmiştir. Zangger görüşünü Miken kültürü ile Platon’un Yunan medeniyetinin Atlantis ile karşılaşması hakkında söylediklerine dair kıyaslamalara olduğu kadar Truva Savaşı ve Yunanlılarla Atlantisliler arasındaki savaş hatıraları arasındaki paralelliklere de dayandırır.

1992 yılında Zangger, Truva’nın arkeoloji biliminin farz ettiğinden çok daha büyük olması gerektiği ve şehrin modern taşkın yatağının içinde yapay limanlara sahip olması gerektiği sonucuna vardı.

1994 yılında, bir başka kitap iddiayı takip ettirdi. Bu sefer, Zangger Truva Savaşı efsanesini M.Ö 1200 civarlarında doğu Akdeniz etrafındaki pek çok ülkenin yıkılmasına yol açan önemli bir savaşın hatırası olarak yorumladı.

Zamanın arkeoloji biliminin aksine, Zangger Luvi krallıkları Arzawa, Mira, Wilusa, Lukka ve Seha River Toprakları dahil Hitit belgelerinden bilinen Batı Anadolu devletlerine daha büyük önem atfetti. Zangger’in görüşüne göre, bu krallıklar birlikte hareket etmiş olmaları durumunda, Miken Yunan veya Minos Girit’in ekonomik ve askeri önemiyle eş değer hale gelmiş olabilirlerdi.

Braunschweig’deki Federal Jeoloji Bilimi ve Doğal Kaynaklar Enstitüsünün işbirliği ile, Zangger yer altına nüfuz edebilen radar tekniklerini kullanarak yerleşim katmanlarını ve yapay limanları bulmak için Truva düzlüğünde bir helikopterli jeofiziksel keşif çalışması hazırladı. Kültür Bakanlığı bu projenin yürütülmesine izin vermedi ve bunun bir sonucu olarak, Zangger Heidelberg Bilim Akademisinde verdiği bir konferansla bilim dünyasından çekildi.

Zangger’in ileri sürdüğü düşünceler bilim insanlarının önemli bir bölümü tarafından reddedilmiş olsa da, Truva ve Batı Anadaolu Uygarlıkları hakkında ileri sürdüğü düşünceler bilim dünyasında önemli bir etki yarattı: Buna örnek olarak 2001-2002 arasında Alman arkeologlar arasında şiddetlenen Truva tartışmasının başlangıcı verilebilir. Bilhassa Prehistorik çağ uzmanı Manfred Korfmann Truva konusunda Zangger’in fikirlerinin bir çoğunu, özellikle Bronz Çağı Truva’sının önceden düşünüldüğünden daha büyük bir ticari merkez olduğu ve Truva'nın önceden düşünüldüğünden daha büyük bir alanı kapsadığı fikrini, benimsedi.Batı Anadolu’daki Luvi kültürü araştırmalarındada son yıllarda Zangger'in düşünceleri doğrultusunda bir hareketlilik görülmektedir.

1999 sonbaharında, Zangger kurumsal iletişim ve halkla ilişkiler konularında uzmanlaşmış bir iş danışmanı oldu. 2002 yılında kurumsal iletişim danışmanlığı veren science communication GmbH şirketini kurdu.

Makale ve Kitapları

The Landscape Evolution of the Argive Plain (Greece). Paleo-Ecology, Holocene Depositional History and Coastline Changes. PhD dissertation at Stanford University, University Microfilm International, Ann Arbor, Michigan 1988. 

Prehistoric Coastal Environments in Greece: The Vanished Landscapes of Dimini Bay and Lake Lerna. Journal of Field Archaeology 18 (1): 1-15. 1991.

Geoarchaeology of the Argolid. Argolid, volume 2. Edited by the German Archaeological Institute, Berlin 1993.

The Island of Asine: A paleogeographic reconstruction. Opuscula Atheniensa XX.15: 221-239. 1994.

Zangger, Eberhard; Michael Timpson, Sergei Yazvenko, Falko Kuhnke & Jost Knauss: The Pylos Regional Archaeological Project; Landscape Evolution and Site Preservation, Hesperia 66 (4): 549-641. 1997.

Athanassas, Constantin et al.: Exploring Paelogreographic Conditions at Two Paleolithic Sites in Navarino, Southwest Greece, Dated by Optically Stimulated Luminescence. Geoarchaeology 27: 237-258. 2012.

Plato’s Atlantis Account: A distorted recollection of the Trojan War. Oxford Journal of Archaeology 18 (1): 77-87. 1993.

The Flood from Heaven – Deciphering the Atlantis Legend. Sidgwick & Jackson, London 1992.

Ein neuer Kampf um Troia – Archäologie in der Krise. Droemer Verlag. Munich, 352 pages 1994 (English: The Future of the Past: Archaeology in the 21st Century. Weidenfeld & Nicolson, London 2001.

Zangger, Eberhard, Michael Timpson, Sergei Yazvenko and Horst Leiermann: Searching for the Ports of Troy. In: Environmental Reconstruction in Mediterranean Landscape, Oxford 1999.

Some Open Questions About the Plain of Troia. In: Troia and the Troad – Scientific Approaches. Springer, Berlin, 317-324. 2003.


Benzer Haberler & Reklamlar