Doğu Roma'nın saklı kenti Satala

Doğu Roma'nın saklı kenti Satala

15. Lego Apollinares tarafından garnizon merkezi olarak kurulan Satala Antik Kenti'nin keşfedilmesi amacıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı'na yüzey araştırması yapılacak.

Roma İmparatorluğu döneminde askeri karargah amacıyla kurulan Gümüşhane'nin Kelkit ilçesindeki Satala Antik Kenti'nin keşfedilmesi amacıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı'na yüzey araştırması başvurusu yapıldı.

Tarihi kaynaklara göre, ilçe merkezine 28 kilometre uzaklıkta bulunan ve Roma İmparatorluğu döneminde 15. Lejyon Lego Apollinares tarafından kurulan kent, antik dönemde garnizon olarak kullanılmasının yanı sıra Anadolu ve Kapadokya'dan Karadeniz'e geçen askeri yolların birleştiği nokta görevini üstlendi.

Roma İmparatorluğu'nun stratejik karakol olma görevini üstlenen kent, tarihte Asur, Madekonya, Roma ve Bizans medeniyetlerinin hakimiyetinde kaldı. Roma İmparatorları Trajan ve Hodrian tarafından da ziyaret edilen Satala Antik Kenti'ne, 15. yüzyılda su getirmek için 47 gözlü su kemeri inşa edilmesine rağmen, bugün sadece 1 kemerin ayakta kaldığı görülüyor.

Geniş bir alanı kapsadığı ön görülen tarihi kent üzerinde sadece su kemerlerinin görülmesine rağmen çıkarılan eserlerden kandiller, yüzük taşları, armalar, testiler, madeni parça ve paralar İstanbul Arkeoloji Müzesi'nde, bronzdan yapılmış Afrodit büstü ise Londra British Müzesi'nde sergileniyor.

"Yüzey araştırması başvurusunda bulunuldu"

Kelkit Belediye Başkanı Ünal Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Arkeolojik Sit Alanı olarak koruma altında bulunan Satala Antik Kenti'nde, bir süre önce Necmettin Erbakan Üniversitesinden gelen akademisyenler tarafından incelemede bulunulduğunu söyledi.

Yılmaz, yapılan incelemenin ardından Gümüşhane Valiliği, Kelkit Belediyesi ve akademisyenler tarafından hazırlanan rapor doğrultusunda Kültür ve Turizm Bakanlığı'na yüzey araştırması başvurusunda bulunulduğunu ifade etti.

Bugüne kadar tarihi kentle ilgili ciddi bir çalışmanın yapılamadığını anlatan Yılmaz, "Şimdiye kadar burayla ilgili çeşitli söylemler yapıldı ama herhangi bir icraat yapılamamıştı. Zaman zaman burada çeşitli kontroller yapıldı ama uygulamaya yansıyan bir şey olmadı. İnsanlarımız da oranın sit alanı olmasından dolayı bir yapılaşma işlemi gerçekleştirmedi. İnşallah bundan sonraki süreçte yapılan başvurular olumlu olur ve araştırmalara başlanır" diye konuştu.

Yüzey araştırmalarının yapılması halinde önemli tarihi eserlerin bulunabileceğine işaret eden Yılmaz, "Akademisyenlerimiz bu konuda çok umutlu. Ön kazı çalışmaları sonrasında bu bölgenin ilimiz ve ilçemiz turizmine büyük değerler katacağını düşünüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.-

AA


Benzer Haberler & Reklamlar