Çankırı Müzesi,

Çankırı Müzesi,

Çankırı Müzesi,


Çankırı Müzesi, 1930-1938 yılları arasında Çankırı’da yayınlanan "Duygu" gazetesinde, 18 Kasım 1938 yılında çıkan bir haberde antik değeri bulunan üç adet taş eserin Halkevi bahçesine getirilerek korumaya alındığı belirtilmiştir.

Bu haberle Müzecilik faaliyeti kapsamında değerlendirilebilecek bir uygulamanın o tarihlerde Kültür Direktörlüğü’nce yürütülmeye başlandığı anlaşılmaktadır.

Profesyonel anlamda Müze faaliyeti ise bu şekilde çevreden derlenen 116 parçalık eserin 9 Haziran 1972 tarihinde Halkevi binasının alt katında (Halk Eğitim Merkezi) sergilenmesi ile başlamıştır.

Çalışmalarını 1976 yılına kadar bu binada sürdüren Müze, Halk Eğitim binasının yıkılıp yerine 100. Yıl Kültür Merkezi yapılması nedeniyle geçici olarak Çankırı Lisesine taşınmıştır.

Lisenin bir sınıfı depo haline getirilmiş ve müzenin büro faaliyetleri burada yürütülmüştür. 100. Yıl Kültür Merkezinin yapımı tamamlanınca 23 Ağustos 1981 tarihinde Müze bu binanın ikinci katına taşınarak tekrar ziyarete açılmıştır.

495 m² kapalı 100 m² açık sergileme alanına sahip müzede Arkeolojik ve Etnografik eserlerle birlikte Miyosen döneme ait Fosil buluntuları I numaralı Salonda sergilenmektedir. Antik döneme ait cam eserler ile sikke koleksiyonu ise II numaralı salonda yer almaktadır.

Müzede 16176 adeti sikke, 2515 adeti arkeolojik eser ve 1283 adeti etnografik eser olmak üzere toplam 19974 adet envanterlik eserden 1276 adeti sergilenmektedir. 

SALON I

PALEONTOLOJİK BULUNTULAR ( FOSİLLER)

İlk olarak 1997 yılında Ankara Üniversitesi ve Müze Müdürlüğümüzce ortaklaşa yapılan kurtarma kazılarıyla muhtelif hayvanlara ait fosiller gün ışığına çıkartılmıştır. 2001 yılından itibaren Bakanlar Kurulu Kararlı Kazılara dönüştürülen çalışmalar, Çorakyerler adı verilen lokalitede, Prof. Dr. Ayla SEVİM EROL Başkanlığında yapılmaktadır. Çorakyerler Omurgalı Fosil Yatağı, Çankırı'nın Yapraklı yolu üzerinde, şehir merkezine yaklaşık 5 km mesafede Fatih Mahallesi'nde bulunmaktadır. Son derece önemli fosil bulgularına rastlanılan Çorakyerler Lokalitesi, magnetostratigrafik çalışmalar ve küçük ve büyük omurgalı faunal karşılaştırmalar sonucu 7 ila 8 milyon yılları arasına, Geç Miyosen Dönem'e tarihlendirilmektedir. Ele geçen buluntular Bovidae (Boynuzlugiller), Girafffidae (Zürafagiller), Suidae (Domuzgiller), Rhinocerotidae (Gergedangiller), Equidae (Atgiller), Proboscidea (Hortumlular), Carnivora (Et Yiyiciler), Primat Takımı (Kuyruksuz Maymunlar), Rodentia (Kemirgenler) ve Gastropod (Salyangozlar) ailelerine mensuptur. Sergide bulunan Kılıç Dişli Kaplan Fosili (Carnivora) Anadolu’ya özgü bir tür olarak Türkiye’deki tek örnektir. Yapılan çalışmalar neticesinde üç bine yakın fosil buluntu Müzemizde koruma altına alınmış olup bunlardan 159 adeti sergilenmektedir.

ARKEOLOJİK ESERLER
Arkeoloji bölümünde Erken tunç, Hitit, Frig, Helenistik, Roma ve Doğu Roma (Bizans) dönemlerine ait eserler sergilenmektedir.
Müzenin Erken Tunç Çağı (M.Ö. 3300-2000) eserlerinin büyük kısmı, Müzemizce 1988-1990 yıllarında gerçekleştirilen Balıbağı Kurtarma Kazısında bulunmuştur.Erken Tunç Çağına ait sergilenen eserlerin bazıları; küp mezarlar, pişmiş toprak kaplar, süs eşyaları, bronz güneş kursu, silahlar ve figürünlerden oluşmaktadır. Hitit, Frig, Helenistik, Roma ve Doğu Roma (Bizans) dönemlerine ait pişmiş toprak kaplar, çeşitli boncuklar ve süs eşyaları, tıp aletleri, iğneler, ağırşaklar, kandiller, parfüm şişeleri ve çeşitli heykel parçaları ile Bizans ve Post-Bizans dönemi Hristiyanlık kültürüne ait ikona ve haç çeşitleri arkeoloji bölümünde sergilenen diğer eser guruplarını oluşturmaktadır.
Koridor ve bina dışındaki tretuvar üzerinde Helenistik, Roma ve Doğu Roma ve İslami dönemlere ait olan alınlık kitabeleri, mezar stelleri, mil taşları, vaftiz teknesi ve depolama kapları sergilenmektedir.

ETNOGRAFİK ESERLER
Bu bölümde Çankırı ve çevresinin yakın tarihine ışık tutacak Osmanlı ve Cumhuriyet Dönemine ait Mevlevi, Bektaşi, Rıfai gibi tarikatlara ait dergah ve tekkelerde kullanılan eşyalar; Hat sanatı örnekleri, yazı takımları, erkek giyim ve aksesuarları, ateşli ve ateşsiz silahlar, kadın giyim ve aksesuarları, el işlemeleri, mutfak kültürü objeleri, dokumalar ,dokuma aksesuarları, tartı aletleri, kilit ve anahtarlar, baskı kalıpları, vb. sanayi öncesi el emeği ile ortaya çıkmış olan insanın doğumundan ölümüne kadar gereksinim duyacağı günlük kullanım eşyaları farklı temalar altında sergilenmektedir.
Kurtuluş Savaşında Anadolu da yürütülen silahlı direnişin ikmal güzergâhı olan “İstiklal Yolu” nun bir bölümü Çankırı sınırlarından geçmekte olup bu güzergah üzerinden cepheye sevkiyatta bulunmuş tarihi bir kağnı da etnografik eserler arasında yer almaktadır. 

SALON II

CAM ESERLER SERGİSİ
Bu salonda büyük çoğunluğu satın alma ve müsadere yolu ile Müzeye kazandırılmış olan Helenistik, Roma ve Doğu Roma dönemlerine ait çeşitli cam eserler özel bir ışıklandırma ile ziyaretçilerin beğenisine sunulmaktadır; Sergilenen cam eserler; kalıba üfleme, serbest üfleme ve kalıba döküm tekniği ile üretilmişlerdir. Kaseler, bardaklar, sürahiler, parfüm şişeleri, karıştırma çubukları, bilezikler, yüzük ve boncuklardan oluşan bu koleksiyon Türkiye’de sayılı müze koleksiyonları arasına girmektedir.

 SİKKE SERGİSİ:
 Anadolu ve çevresine ait Arkaik dönemden başlayarak kronolojik bir düzende sırasıyla Klasik, Helenistik, Roma ( Roma Cumhuriyet, Roma İmparatorluk, Geç Roma), Doğu Roma sikkeleri ile birlikte Emevi Dönemine ait ilk İslam sikkelerinden başlayarak yine kronolojik düzende Türk İslam devletlerine ait sikkelerle bütünleşen koleksiyonda 355 adet sikke sergilenmektedir.

MÜZE SERGİLEME PLANI

YENİ ÇANKIRI MÜZESİ

Eski Hükümet Konağının Çankırı Müzesi olarak kullanılması amacıyla başlatılan restorasyon çalışmalarında sona yaklaşıldı.

1903-1905 yılları arasında Kör Efe adıyla anılan İsmail kalfa tarafından inşa edilen yapı, 1985 yılına kadar Valilik, bu tarihten 2012 yılana kadar da Çankırı Adliyesi olarak hizmet vermiştir. Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulunun 14. 01. 1977 tarih ve 286 sayılı kararı ile tescil kaydı bulunan tarihi yapı 2012 yılında Çankırı Valiliğince yeni müze binası olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı'na tahsis edilmiştir. Bu kapsamda 2014 yılı Ocak ayında başlayan restorasyon çalışmalarında 2016 Mayıs ayı itibari ile tamamlanma aşamasına gelinmiştir. Taşınma çalışmalarının bitirilmesi ile birlikte Çankırı Müzesi yeni binasında hizmet vermesi planlanmaktadır.

Müze Tel.: +90 376 213 0204
Adres: Atatürk Bulvarı 100. Yıl Kültür Merkezi Kat: 2

Konum:

Şehir: ÇANKIRI

Tatil Günleri 

Giriş Ücreti Ücretsiz

Ziyaret Saatleri
Yaz Dönemi 09:00 - 17:00
Kış Dönemi  09:00 - 17:00

Hizmetler

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar