Baykal Kent kimdir?

Tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu...

Gerçek ismi Baykal Açmazlale olan sanatçı, 2 Ocak 1944'te İstanbul'da dünyaya geldi.

Sanat hayatına tiyatro oyunculuğuyla başlayan Kent, 25 yıl boyunca Ferhan Şensoy'un Ortaoyuncuları topluluğunda sahneye çıktı.

Baykal Kent, 1963'ten itibaren komedi filmlerinde yardımcı rollerde yer alarak, komik tiplemeleri canlandırdı. Tiyatro çalışmalarını da yine aynı yıllarda devam ettiren Kent, 1987'den itibaren televizyon dizilerinde rol aldı.

- "Buraya huzuru bulmaya geldim, huzurlu ölmek istiyorum"

Kent, 1999-2003 arasında yayınlanan "Ayrılsak da Beraberiz" adlı dizide "Dijital Binali" karakteriyle tanındı.

Sanat hayatının 50. yılında yerleştiği Bursa Büyükşehir Belediyesi Fethiye Dörtçelik Huzurevi'nde bir gazeteye röportaj veren Kent, şunları ifade etmişti:

"Huzurevine kendi isteğimle geldim. Buradan da kısmet olursa da güzel bir yere gömülüp temiz havada yatmak istiyorum. Artık buradan sonrası güzel bir selvi gölgesi. Buraya huzuru bulmaya geldim, huzurlu ölmek istiyorum. Görmediğim yer kalmadı. En son göreceğim yer burasıymış."

Baykal Kent, kalp yetmezliği nedeniyle tedavi gördüğü Bursa Devlet Hastanesi'nde 6 Şubat 2012'de 69 yaşındayken hayatını kaybetti. Kent'in cenazesi, ertesi gün İstanbul Ortaköy Mezarlığı'nda toprağa verildi.

Usta oyuncu, "Güler Misin Ağlar Mısın", "Çile", "Bacanak", "Beni Mahvettiler", "Hırsız" ve "Hababam Taburu" gibi yapımların da aralarında bulunduğu yaklaşık 50 filmde rol aldı.

- "Baykal Kent'in kostümleri bir tek bana oluyordu"

Oyuncu Rasim Öztekin de bir söyleşide, Baykal Kent'in çok nahif bir karaktere sahip olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetmişti:

"Baykal Kent'le Ortaoyuncuları topluluğundaydık. Kadronun en genci bendim. Genç olduğum için küçük roller veriliyordu. Ben de oyunları perde arkasından izlerdim. Bir gün Baykal Kent oyuna gelememişti. Ferhan Şensoy bana 'Baykal'ın kostümlerini giy, onun yerine sen oynuyorsun' dedi. Şöyle bir avantajım daha vardı, Baykal Kent'in kostümleri bir tek bana oluyordu. Onun sayesinde erkenden başrol oynamaya başladım. Allah gani gani rahmet eylesin."


Derleyen: Fatih Türkyılmaz - aa 


Benzer Haberler & Reklamlar