Avustralya'nın ilk yerleşimcileri sahilde yaşamış

Avustralya'nın ilk yerleşimcileri sahilde yaşamış

Avustralya'nın Kuzeybatısındaki Barrow Adası'ndaki Boodie Mağarası’nda 5 yıldır süren arkeoloji kazılarındaki buluntular, Avustralya sahilinin muhtemel ilk ziyaretçilerine ait kanıtları ortaya çıkardı.

Avustralya'da ilk insan iskanı 50.000 yıl önce başlamış olabilir. Barrow Adasında bulunan kalıntıların tarihlendirilmesi, deniz ve kara faunasın analizleri Avustralya'da insan varlığının 46.200 ile 51.100 yılları arasındaki bir dönemde başladığını tahmin ettiriyor. Adanın jeolojik yapısı o yıllarda kıtaya bitişik olduğunu gösteriyor. Tahminen 6.800 yıl önce sular yükseldi, adanın kara ile bağlantısı kesildi ve insanlar da buradaki mağarayı terk etti.

Avustralya’nın iç kesimlerinde daha önce yerleşim bölgeleri bulunmuştu. Arnhem'deki Madjedbebe J- Kaya Sığınağı ve Flinders'deki Warratyi Kaya yerleşimilerinin aksine Barrow Adasında 5 yıldır kazılan Boodie Mağarası’ndaki yerleşim sahil kenarında.

Mağara’da bulunan hayvan kalıntıları bölgeye ulaşan muhtemel ilk insanların beslenme kültürlerine ışık tutuyor. Avustaralya'nın ilk yerleşimcilerinin, neler yediği, neler avladığı ve çöl koşullarında nasıl yaşadıklarına dair tahminleri destekleyen bulguların analizleri ilginç bilgiler ortaya koyuyor.

Batı Avustralya Üniversitesi'nden Prof. Peter Veth'in başkanlık ettiği arkeolojik kazılardaki bulgular Quaternary Science Reviews dergisinde yayınladı.,

Kuzeybatı Avustralya'daki Barrow Adası'nda bir deniz çölüne yerleşen ilk insanlar (Early human occupation of a maritime desert, Barrow Island, North-West Australia) başlıklı makalede Prof. Peter Veth'in dışında araştırma ekibinden Ingrid Warda, Tiina Manneb, Sean Ulmc, Kane Ditchfielda, Joe Dortcha, Fiona Hooka, Fiona Petcheye, Alan Hogge, Daniele Questiauxf, Martina Demurof, Lee Arnoldg, Nigel Spoonerf'ın imzaları bulunuyor.

Sahilde bulunan kanguru kemikleri, deniz canlıları artıkları, kömür kalıntıları, ve deniz kabukları da dahil, 4 ayrı noktadan alınan pek çok numunenin ANSTO Hızlandırıcı Bilim Merkezince çıkarılan radyokarbon ve diğer analiz sonuçları büyük ölçüde benzeşim içeriyor.

Antares hızlandırıcıda radyokarbon tarihlemesinin gözetmeni Dr Vladimir Levchenko, "Prof Veth'in araştırma ekibi, Afrika'dan yayılan ve Avustralya'ya ulaşan insanları keşfetmemize yardımcı oldu. Bu araştırma, iç bölgelerde yaşayan Aborijin halkının kıyı kaynaklarından da yararlandığına dair teoriyi güçlendiriyor" dedi.

arkeolojikhaber.com


Benzer Haberler & Reklamlar