Arkeologlar Parion antik kentinde sikke dolu kırık testi buldu

Arkeologlar Parion antik kentinde sikke dolu kırık testi buldu

Çanakkale’deki Parion Antik Kenti’nde süren arkeoloji kazılarında bulunan kırık testinin içinden 1600 yıllık bronz sikkeler çıktı.

Çanakkale’nin Biga ilçesinde Kemer Köyü sınırlarında yer alan Parion Antik Kenti'nde 2005 yılında İÇDAŞ A.Ş.’nin desteğiyle başlayan arkeoloji kazıları 14 yıldır sürüyor.

Roma İmparatorluğu’nun gümrük işlemlerinin yapıldığı zengin liman kenti Parion Antik Kenti’nde kazılarında tarihi değerlerin gün yüzüne çıkarılmasına Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Vedat Keleş başkanlık ediyor.

Canakkaletravel.com sitesinden Ayhan Öncü'nün haberine göre; Parion Antik Kenti’ndeki 2019 yılı kazı çalışmalarında Kuzey Liman mevkiinde kale suru duvarının içinde kırık bir testi içinde yaklaşık M.S. 4. yüzyıla ait olduğu tahmin edilen 200-300 adet bronz sikke bulundu.

Bu testinin içinde bir kısmı etrafa saçılmış halde 200-300 adet bronz sikke bulundu

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü’nden Kazı Heyet Başkan Vekili Sadık Sulan, 2019 yılı kazı çalışmalarında şu an 12 kişilik ekip ile çalışmaların devam ettiğini belirterek; “Bu yıl Kuzey Liman mevkiinde kazı çalışmalarını sürdürürken kale sur duvarının içinde bir kırık testiye rastladık. Bu testinin içinden de bir kısmı etrafa saçılmış halde 200-300 adet bronz sikke bulduk. M.S.4. yüzyıla ait olduğunu düşündüğümüz bu sikkeler ile ilgili kesin tarih belirlemesi incelemeler sonunda belli olacak“ dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Türkiye genelinde içlerinde Parion'un da bulunduğu antik kentlerde kazı çalışmalarını 12 aya çıkarması ile bölgedeki çalışmaların daha hızlı sürdüğü belirtildi.

Arkeolog sayısı artırılacak

Kazı çalışmalarının devam ettiği Parion Antik Kentinde 12 kişilik ekip sayısının Haziran ayında 90 kişiye çıkarılacağı açıklandı.

Ayhan Öncü - Canakkaletravel.com


Benzer Haberler & Reklamlar