Afife Jale kimdir?

Tiyatro oyuncusu...

Afife Jale, ölümünün 80. yılında anılıyor
- Darülbedayi'nin açtığı tiyatro kursu sınavını kazanarak tiyatroya adım atan Jale, "Yamalar", "Tatlı Sır" ve "Odalık" oyunlarında sahneye çıktı
- Burhanettin Tepsi Kumpanyası ile Anadolu turnesine çıkan ve Fikret Şadi'nin Milli Sahne'siyle çeşitli şehirlerde temsiller veren oyuncu, madde bağımlılığı nedeniyle sağlığının bozulması üzerine tiyatroyu bırakmak zorunda kaldı
İSTANBUL (AA) - AHMET ESAD ŞANİ - Oyuncu Afife Jale, vefatının 80. yılında anılıyor.

Asıl adı "Afife" olan ve "Jale" takma adıyla sahnelere çıktığı için 2 isimle anılan oyuncu, Hidayet Bey ile Methiye Hanım'ın kızı olarak 1902'de İstanbul'un Kadıköy ilçesinde doğdu.

Jale, İstanbul Kız Sanayi Mektebi'ndeki eğitiminin ardından 1918'de Darülbedayi'nin açtığı tiyatro kursu sınavını kazandı.

Sadece kadınlara özel gösterilerde oynamaları düşüncesiyle Darülbedayi bünyesine alınan 5 kadından biri olan Jale, stajyer oyuncu kadrosunda çalışmaya başladı.

Eliza Binemeciyan, 1920'de Hüseyin Suat'ın "Yamalar" adlı oyunundan ayrılıp Paris'e gidince, Kadıköy'deki Apollon Tiyatrosu'nda sahneye çıkma fırsatı buldu.

Daha sonra "Tatlı Sır" ve "Odalık" adlı oyunlarda rol alan Afife Jale, dönemin İçişleri Bakanlığı kararıyla Müslüman Türk kadınlarının sahneye çıkmasının yasaklanması üzerine tiyatronun ücretli kadrosundan çıkarıldı.

- Çeşitli şehirlerde temsiller verdi

Afife Jale, birkaç yıl sonra Burhanettin Tepsi Kumpanyası ile Anadolu turnesine çıktı, ardından Fikret Şadi'nin Milli Sahne'siyle çeşitli kentlerde temsiller verdi.

Madde bağımlılığı nedeniyle sağlığı bozulan ve tiyatroyu bırakmak zorunda kalan Jale, Müslüman Türk kadınlarının sahneye çıkması önündeki yasal engeller kalktıktan sonraki dönemde de sanatını icra etmedi.

Jale, bir konserde Hafız Burhan'a tamburuyla eşlik eden Selahattin Pınar ile tanışarak, 1929'da evlendi. Madde bağımlılığı ve sağlık problemlerinin evliliğini olumsuz etkilediği oyuncu, 1935'te boşandı.

Hayatının son yıllarını Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nde geçiren Afife Jale, 24 Temmuz 1941'de, 39 yaşındayken yaşamını yitirdi.


Derleyen: Ahmet Esad Şani - aa


Benzer Haberler & Reklamlar