6 Milyon yıl önce Avrupa’da dev bir panda türü yaşamış

6 Milyon yıl önce Avrupa’da dev bir panda türü yaşamış

Agriarctos nikolovi adı verilen dev panda türü Bulgaristan'da 1970'lerde bulşunan iki diş fosili sayesinde keşfedildi

 31 Jul 2022 tarihinde Journal of Vertebrate Paleontology'de (Omurgalı Paleontoloji Dergisi) Qigao Jiangzuo ve Nikolai Spassov imzaları ile yayınlanan "A late Turolian giant panda from Bulgaria and the early evolution and dispersal of the panda lineage" (Bulgaristan'da geç bir Turolian dev panda ve panda soyunun erken evrimi ve dağılması) başlıklı makaleye göre; Bulgaristan'da bulunan bir fosilden tarih öncesi bir panda türü keşfedildi. Türe makalenin yazarlarından olan fosilbilimci Ivan Nikolov, kendisinin adını verdi; Agriarctos nikolovi

Ağzının üst kısımdaki keskin dişlere ve köpekdişine sahip Agriarctos nikolovi denilen tür Turolian European Agriarctos adı verilen Avrupa'da varlığı bilinen ve “en çok evrimleşen” dev panda ailesine mensup ve Bulgaristan Ulusal Doğa Tarihi Müzesinde bulunan, ülkede 1970’lerin sonunda bulunup müzeye getirilen iki diş fosilinden teşhis edildi.

Turolian European Agriarctos, modern dev pandanın daha iri bir akrabası. Ancak o tür, günümüzdeki siyah beyaz renkli pandaların aksine sadece bambuyla beslenmemiş.

Müzede görevlisi Prof. Nikolay Spassov, “Modern dev panda cinsinin doğrudan bir atası olmasa da yakın bir akrabası. Bu keşif, antik doğaya dair halen ne kadar az şey bildiğimizi ve taşılbilimdeki tarihsel keşiflerin bugün bile beklenmedik sonuçlara yol açabileceğini gösteriyor.” dedi.


Benzer Haberler & Reklamlar