Medeniyet Haberleri

Luma Yas: Musul medeniyeti yok edilerek, toprağa gömüldü

Luma Yas: Musul medeniyeti yok edilerek, toprağa gömüldü

Irak Ulusal Müzesi Başkanı Luma Yas, Yüzde 98'i tahrip edilen Musul Müzesi'nin tamamen yağmalandığını, binlerce yıllık parçaların çalındığını veya tahrip edildiğini söyledi ve 'çalanlar ne istediklerini ve bunlara nereden nasıl erişeceklerini çok iyi…

Prof. Dr. Sadettin Ökten: Tarihi yarımadayı elimizle yok ettik

Prof. Dr. Sadettin Ökten: Tarihi yarımadayı elimizle yok ettik

Medeniyet tasavvuru ve şehir arasındaki ilişkiyi değerlendiren Prof. Dr. Sadettin Ökten, şehir kavramı, medeniyet tasavvuru ve İstanbul bağlantılarını yorumladı ve Türk şehirleri kapitalizmin büyük darbesi ile sarsılıyor, dedi.

Hamitoğulları Beyliği Sempozyumu 2 Kasımda Ispartada yapılacak

Hamitoğulları Beyliği Sempozyumu 2 Kasımda Isparta'da yapılacak

Beşinci Uluslararası Orta Anadolu ve Akdeniz Beylikleri Tarihi, Kültürü ve Medeniyeti Sempozyumu, Türk Tarih Kurumu, Süleyman Demirel Üniversitesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi ve İslam Tarihçileri Derneği iş birliğiyle Isparta’da…

Anadolu Selçuklu Medreseleri

Anadolu Selçuklu Medreseleri

Konya başta olmak üzere çok sayıda kentte 1925'e kadar faaliyetini sürdüren 9 asırlık Anadolu Selçuklu medreseleri; Selçuklu döneminde çok sayıda ilim ve devlet adamının yetişmesini sağladı.

Çinli arkeologlar İpek Yolunun kayıp şehrini jeolojik yöntemle buldu

Çinli arkeologlar İpek Yolunun kayıp şehrini jeolojik yöntemle buldu

Doğu Türkistan'ın Kuçar kentinde antik Qiuci kentinin sınırlarını belirlemekte çaresiz kalan arkeologlar jeologlardan yardım istedi. Arkeoloji çalışmaları için özel yöntem geliştiren Çinli jeologun hedefi Mısır ve Mezopotamya'da çalışan arkeologlarla…

Shigir İdolü, Ural dağları ile Göbeklitepe arasında bağ kurdu

Shigir İdolü, Ural dağları ile Göbeklitepe arasında 'bağ kurdu'

Dünyanın insan şekilli en eski ahşap heykeli Shigir İdolü ile Göbeklitepe'deki insan şekilli T biçimindeki taşların çağdaş olduğuna dikkat çekildi ve birbirini çağrıştırdıkları savunuldu. Avrasya avcılarının aynı dönemde benzer eserler ortaya…

Ünlü Arkeolog Hauptmann: Anadolu geçit değil beşikmiş

Ünlü Arkeolog Hauptmann: Anadolu geçit değil beşikmiş

Alman Arkeolog Prof. Dr. Harald Hauptmann, arkeoloji camiasında 1960'lı yıllara medeniyetler arasında geçiş sağlayan köprü olarak görülen Anadlu'nun son neolitik dönem bulguları ile aslında medeniyetin beşiği olduğunun anlaşıldığını söyledi.…

ANKÜSAMın arkeolojik araştırma teknesi denize açıldı

ANKÜSAM'ın arkeolojik araştırma teknesi denize açıldı

Arkeolojik zenginliğiyle açık hava müzesi niteliğindeki Türkiye'nin su altındaki tarihi zenginliklerinin tespiti ve korunması için arkeolojik araştırma amaçlı ilk tekne İzmir'in Urla ilçesinde hizmete başladı.