Kurgan Haberleri

Sibirya Krallar Vadisinde yeni arkeolojik keşifler

Sibirya Krallar Vadisi'nde yeni arkeolojik keşifler

Sibirya Krallar Vadisi'nde iki İskit kurganı daha bulundu. İskit mezarlığında süren kazılarında bulunan kurganlardan çok sayıda mezar hediyesi ve 50 yaşında bir kadın ile çok küçük bir çocuk iskeleti çıkarıldı.

İranlılar, 2 bin 300 yıllık Pazırık Halısını yeniden dokudular

İranlılar, 2 bin 300 yıllık Pazırık Halısını yeniden dokudular

İran’ın Tebriz kentinde 2 bin 300 yıl sonra Pazırık Halısının benzeri el tezgahında dokundu. Dünyanın bilinen en eski kilimi Pazırık Halısı 1949 yılında Sovyet Altaylarında İskitlere ait olduğu düşünülen bir kurganda bulunmuştu.…

Rusyada içinde 3 iskelet ve bir at kafası olan kurgan bulundu

Rusya'da içinde 3 iskelet ve bir at kafası olan kurgan bulundu

Rusyalı Rustam Mudayev adlı çiftçi çiftliğinde çalışırken 2500 yılllık bir kurgan keşfetti. Arkeologların yaptığı çalışmalar sonucu kurgandan Sarmat asilzadelerine ait olduğu tahmin edilen 3 iskelet, zengin mezar hediyeleri ve at kafatası ile koşum…

Rahmi Asal: Beşiktaş arkeoloji kazılarında 11 ana sembol keşfettik

Rahmi Asal: Beşiktaş arkeoloji kazılarında 11 ana sembol keşfettik

İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürü Rahmi Asal, Beşiktaş'ın arkeolojik stratigrafisinin ortaya çıkarıldığı kazılarda, toplam 78 adet kurgan tipi mezar ortaya çıkarıldığını, 11 farklı ana sembol ve 14 alt grup sembolün belirlendiğini söyledi.…

Öncü bir Türk aşiretinin kurgandan Kıbleye çevrilen mezarları

Öncü bir Türk aşiretinin kurgandan Kıble'ye çevrilen mezarları

Göçebe arkeolojisinin yanı sıra Türk kültürü arkeoloji açısından da büyük önem taşıyan Amasya'daki Oluz Höyük kazılarında ortaya çıkan Türkmen mezarları Türklerin Anadolu'daki bilinen en erken biyolojik kanıtlarını oluşturuyor.…

Moğolistanda baytarlar 3 bin yıl önce atları tedavi ediyordu

Moğolistan'da baytarlar 3 bin yıl önce atları tedavi ediyordu

Atlara yönelik veterinerlik hizmetinin en eski kanıtları Moğolistan'daki arkeolojik bulugularda keşfedildi. Moğolistan’ın At Kültürü en az 3200 yıl öncesine dayanıyor ve göçebelerin sahip olduğu veterinerlik bilgileri modern tıbbi uygulamaları…

Tonyukukun mezarı bulundu iddiası yalanlandı

Tonyukuk'un mezarı bulundu iddiası yalanlandı

Türk yazar, tarihçi ve devlet adamı Bilge Tonyukuk'un mezarının, Kazakistan'ın Ulanbatur bölgesinde bulunduğu iddia edildi. Ama iddia Prof. Dr. Ahmet Taşağıl tarafından yalanlandı.

Beşiktaş kurganlarındakiler Türk mü, değil mi tartışması!

Beşiktaş kurganlarındakiler Türk mü, değil mi tartışması!

Beşiktaş arkeoloji kazılarında ortaya çıkan kurganlar için Prof. Dr. Şevket Dönmez; "bu mezarların Türklerle bir alakası yok" demişti. Profesör Doktor Semih Güneri, "neye göre Türk değil" diyerek kurganların Türk-Altay kültürüne ait olabileceğini…

Beşiktaş arkeoloji kazılarında kurgan bulundu

Beşiktaş arkeoloji kazılarında kurgan bulundu

Beşiktaş’taki metro kazıları şaşrıtıcı bulgularla sürüyor. Kazılarda 3 bin 500 yıllık 35 mezar bulundu. Aralarında kurgan mezarlar da var ancak kurgan mezarların kime ait olduğuna dair bulgu henüz yok.

Dördüncü Altın Elbiseli Adam bulundu

Dördüncü Altın Elbiseli Adam bulundu

Kazakistan’ın Kutsal Kuşağı Araştırma Merkezi Başkanı Berik Abdıgaliulı, Doğu Kazakistan Eyaleti’nde yer alan Berel vadisindeki arkeoloji kazılarında Sakalara ait olduğu düşünülen yeni bir Altın Elbiseli Adam kalıntısı bulunduğunu…

Orta Asyadan Anadoluya Kurganlar

Orta Asya'dan Anadolu'ya Kurganlar

Gazi Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. S. Yücel Şenyurt, Türk Ocakları Ankara Şubesi'nde 22 Nisan Cumartesi 14.00 de yapılan konferansta, "Orta Asya'dan Anadolu'ya Kurgan Geleneği"ni anlattı.