Neolitik çağın gizemi en çok merak edilen konularından biri de kullanılan yapıların ve eşyaların bilinçli olarak toprağa gömülmesi. Eskişehir'in Seyitgazi İlçesi'nde Küllüoba Höyüğü'nde gerçekleştirilen kazılarda da bu geleneğin sürdüğünü gösteren…
Bozcada'daki arkeoloji kazılarında arkeologlar çocuk mezarlarına yoğunlaştı. Bozcaada'daki Tenedos Antik Kentinin nekropol alanı kazılarında çok sayıda çocuk mezarı bulundu! Kazılar sırasında erken yaşta ölen çocukların hem küp mezar hem amfora mezar…
Arkeologların bulduğu bıçakların benzer özellikler taşımasını youmlayan arkeoloji kazıları başkanı, Prof. Dr. Şevket Dönmez, "Büyük olasılıkla Oluz Höyük’te bir atölye olduğunu da düşünüyoruz. Bunların çerçilerden ya da bu işin ticaretini yapan…
Muğla'nın Yatağan ilçesindeki Stratonikeia Antik Kenti'nde düzenlenen programda, "Geleceğe Miras Stratonikeia-Lagina-Labranda" projesini Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "Stratonikeia Antik Kenti ve Lagina Kutsal Alanı için 900 milyon…
Dünyada yeraltı madenciliği nerede ve ne zaman başladı? Maden çağı nerede ve ne zaman başladı? İlk yeraltı madenciliği nerede başladı ve yeraltı madenciliği ile birlikte insanlığın nasıl bir dönüşüm yaşandı? Arkeolog Prof. Dr. Halil Tekin…
Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı Peksimet Mahallesi’nde arkeolojik sit alanı içine inşa edilen bir inşaat için yapılan sondaj kazısında antik Myndos Kenti’ne ait lahit ve kapağı bulundu. İçinde kemiklerin bulunduğu lahit mezarın yarısına kadar su dolu…
Mardin'in Midyat ilçesinde, içinde ibadethane, silo, su kuyuları, barınma, şırahane, işlik, sarnıç ve mezar alanları bulunan, dehlizlerle geçişlerin olduğu 5 bin yıllık yer altı şehrinin 2 etabı bu yıl ziyarete açılacak. Yer altı şehrini ortaya…
Mardin'in Kızıltepe ilçesinde 30 hektarlık alanda Kuzey Mezopotamya'nın Fırat'tan Dicle hattındaki ilk arkeoloji kazısını gerçekleştiren arkeologlar, Neolitik dönemden Ortaçağa kadar yerleşim katmanları barındıran Büyükboğaziye Höyüğü'nde devasa…
Fatih'te 13. yüzyılda Pammakaristos Manastırı olarak yaptırılan ve 16. yüzyılda camiye çevrilen, Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilen Fethiye Camisi'nin çevresindeki kazı çalışmalarında sona gelindi. Fethiye…
Konya'nın Sarayönü ilçesinde, Roma dönemine ait "Sarayini" yer altı şehrinin bir kilometre kuzeyinde, tünellerle ulaşılabilen yeni bir yer altı şehri keşfedildi. Yapılan ilk arkeolojik incelemelere göre yeni yeraltı kenti en az 20 bin kişiye yetecek…
Lyrbe antik kentinin adı gerçekte nedir tam olarak bilinmiyor. Önceleri Seleukeia olduğu var sayılıyordu ama şimdi Side diliyle yazılmış bir yazıtında söz edilen Pamfilya kenti olduğu görüşü daha ağır basıyor. Peki adı henüz belirsiz olan antik kente…
Karaburun ilçesinde yaygın yüzey araştırma yöntemi kullanımıyla gerçekleştirilen arkeoloji çalışmalarında, bölgede Buzul Çağı'nda yaşamış toplayıcı avcı gruplara ilişkin çok sayıda arkeolojik veriye ulaşıldığı açıklandı.…
Ege Üniversitesi rektörü Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Zafer Derin’in başkanlığını yaptığı Yeşilova ve Yassıtepe höyüklerinde sürdürülen kazı çalışmalarını ziyaret ederek,…
Ondokuz Mayıs Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Vedat Keleş, üniversitelerinde görevli 10 akademisyenin ülke genelinde yapılan 7 arkeoloji kazısı ve arkeolojik yüzey araştırmasında çalıştığını söyledi.…
Muğla'nın Marmaris ilçesindeki Amos Antik Kenti'nde süren arkeoloji kazılarda 10 adet amfora bulundu.
30 metrelik kısmı ortaya çıkarılan su kanalının kamusal alandaki bütün su sistemlerini açığa çıkartılması planlanıyor.