İzmir'in Kemalpaşa ilçesindeki Ulucak Höyüğü arkeoloji kazılarında, milattan önce 5 bin 700 yılına ait olduğu tahmin edilen kadın ve erkek figürinleri bulundu. Şapka benzeri başlıklar takan figürinlerden dişi olanın kucağında bir bebek…
Tekirdağ'ın Karaevli Mahallesi'ndeki kazılarda Traklar başta olmak üzere farklı uygarlıklara ev sahipliği yapan Heraion-Teikhos Antik Kenti'nde Trak uygarlığının günlük yaşamına ait eşyalar, mezarlar ve çeşitli eserler gün yüzüne çıkarılıyor.…
Bizans İmparatorluğu ile Büyük Selçuklu Devleti arasında 1071 yılında Malazgirt Savaşı'nın yapıldığı alanın tespiti amacıyla yürütülen kazı çalışmalarında yaklaşık 700 metal obje bulundu.
Assos arkeoloji kazılarında demirden yapılmış olmasına rağmen çok az korozyona uğramış yaklaşık 1700-1800 yıllık olduğu tahmin edilen, antik çağda balık avlamada kullanılan üç dişli zıpkın bulundu.
Kültepe arkeoloji kazılarında bu sene Asur öncesi ve sonrasına ait ilginç veriler ortaya çıkarken, kazı başkanı Prof. Dr. Kulakoğlu, Asurlu tüccarların yaşadığı dönemden önceye ait su mermerinden yapılmış idol tanrı ve tanrıça betimlemeleri ile…
Şanlıurfa'da Taş Tepeler Projesi çerçevesinde kazıların sürdüğü arkeolojik alanlardan Göbeklitepe'de bilinen en eski boyalı heykel bulunurken, eş zamanlı olarak Karahantepe'de bulunan insan heykeli de arkeoloji biliminde önemli bir keşifin eşiği…
Afyonkarahisar'ın Dinar ilçesindeki Apemeia Antik Kenti'ndeki arkeoloji kazılarında büyük bir kedi türüne ait çene kemiği parçası bulundu. Çene kemiğinin, aslan, kaplan veya bir pantere ait olduğu tahmin ediliyor. Ancak o yıllarda bölgede bu…
Aydın'ın Çine ilçesinde arkeoloji kazılarının sürdüğü Alabanda Antik Kenti sınırlarında definecilerin kaçak kazı yapılan alanda, yaklaşık 2 bin yıl öncesine ait olduğu değerlendirilen lahit bulundu
Göbeklitepe'de yeni bulunan neolitik çağın bilinen ilk boyalı heykeli olan yaban domuzu; H şeklinde bir sembol, bir hilal, iki yılan ile üç insan yüzü veya maskesi olduğu tahmin edilen süslemelere sahip bir seki üzerinde yer alıyor.
Göbeklitepe Kazı…
Diyarbakır'ın yerleşik tarihinin belirlenmesine ışık tutan kazıda, bu yıl Artuklu Sarayı'ndaki doğu surlarının temellerinin ortaya çıkarılması amaçlanıyor.
Gümüşhane'nin Kelkit ilçesinde Roma İmparatorluğu döneminde askeri karargah olarak kullanılan Satala Antik Kenti'ndeki arkeoloji kazılarında yeni bulgulara rastlandı. Arkeologlar çok sayıda kılıç ve mızrak kalıntısının yanı sıra demirden dökülmüş çok…
Taş Tepeler arkeoloji kazılarında sanat tarihine damga vuracak yeni keşifler yapıldı. Göbeklitepe'den ilk boyalı neolitik heykel, Karahantepe'den gerçekçi insan heykeli çıktı. Karahantepe'deki 2 metre 3 santimetre yüksekliğindeki insan heykeli…
Kırşehir'deki Kalehöyük kazısının tanıtımı ve desteklenmesini kapsayan işbirliği protokolü Japonya'da Prens Mikasa Vakfı ile Türk Hava Yolları arasında imzalandı. İmza törenine THY Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi Fatmanur Altun, Prens Mikasa Vakfı…
Muğla'nın Ortaca ilçesindeki İztuzu Plajı'nda 18 yıl önce keşfedilen 2 bin yıllık tuz tesisi suların çekilmesi ile tekrar gün yüzüne çıktı. Kaunos Antik Kenti arkeoloji ekibi, antik tuz üretim sisteminin hâlâ çalıştığını tespit etti. Tesisteki tuz…
Van'da Urartular döneminde inşa edilen Çavuştepe Kalesi'nin kuzeyindeki nekropol alanında süren arkeoloji kazılarında, arkeologlar çenesinde bronz gem olan bir at iskeleti ortaya çıkardılar. Daha önce takı eşyası olarak benzerleri ile karşılaşılan…
Mersin'in Erdemli ilçesinde, Roma ve Bizans dönemlerinin izlerini taşıyan Elaiussa Sebaste Antik Kenti'ndeki nekropolün turizme kazandırılması için projelendirme çalışmasına başlandı.