Yassıtepe ve Yeşilova Höyüğü'nde 2019 kazı sezonu sona erdi

Yassıtepe ve Yeşilova Höyüğü'nde 2019 kazı sezonu sona erdi

İzmir'in Bornova ilçesindeki Yeşilova Höyüğü ve Yassıtepe Höyüğü'ndek 2019 yılı arkeoloji kazılarında ortaya çıkan eserler basın toplantısı ile tanıtıldı. Bornova Belediyesi'nin organize ettiği toplantıda kazı çalışmalarına ve elde edilen bulgulara dair bilgiler verildi ve gelece dair projelere dikkat çekildi.

Ege Üniversitesi tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Bornova Belediyesi'nin desteğiyle yürütülen ve İzmir'in 8500 yıllık tarihine ışık tutan Bornova'daki Yeşilova Höyüğü ve Yassıtepe Höyüğü'nde 2018-2019 dönemi kazıları sona erdi.

Kazılarda ortaya çıkan yüzlerce buluntu, Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ'un katılımıyla gerçekleşen basın toplantısında tanıtıldı. '2019 yılında Yeni Keşifler, Yeni Buluntular' başlığıyla düzenlenen toplantı, Bornova Belediyesi Yeşilova Höyüğü Ziyaretçi Merkezi'nde gerçekleşti.

Bilanço defteri gibi kullanıldığı tahmin edilen 8 bin yıllık çentikli taş

Yapılan kazı çalışmalarına ilişkin detaylı bilgi veren Kazı Başkanı Doç. Dr. Zafer Derin; kent ticaretinin nasıl yapıldığına dair önemli buluntular elde ettiklerini ifade etti. Tanıtılan arkeolojik buluntular içinde 8 bin yıllık üzeri çentikli taş, dikkat çekti. Taşın 'bilanço defteri 'gibi kullanılmış olabileceği tahmin ediliyor.

 

Mustafa İduğ: Burasının 12 ay açık olması gerektiğini savunanlardanım

“Bornova, benim için birinci göz ikinci göz ekibim, üçüncü göz değerli basın mensupları” diyerek konuşmasına başlayan Başkan İduğ; “Burada; 8 bin 500 yıllık bir geçmişi olan bir höyükten bahsediyoruz. Geçenlerde burada, çipura, midye bulundu, zehirli vatoz bulundu. Burasının 12 ay açık olması gerektiğini savunanlardanım. Bornova bence en değerli müze kentlerden biri olacaktır. Çok heyecan verici bir yerdeyiz. Bu çalışmayı kazı ekibi öyle bir noktaya getirdiler ki, her akşam şampanya patlatacak şeyler ortaya çıkabilir. Homeros, Yeşilova Höyüğü buranın kimliği. Bornova bir turizm kenti olacak bir ilçedir. Akademisyen çalışmalarına çok önem veriyoruz. Biz Bornova Belediyesi olarak tarihimize sahip çıkan bir belediye olacağız.” İfadelerini kullandı.

Doç. Dr. Zafer Derin: Kent ticaretinin nasıl yapıldığına dair çok önemli bulgulara sahibiz

2005 yılından bu yana sürdürülen kazı çalışmalarında kent tarihin taşıyan, yerleşimini ve kültürünü anlamaya yönelik önemli çalışmaların yapıldığını ifade eden Kazı Başkanı Doç. Dr. Derin; “Bu zaman zarfından burası bir ziyaretçi merkezi olarak hizmet vermekte. 2014 yılından itibaren buranın açılması ile birlikte burası kazı çalışmalarının da gerçekleştiği aktif kazı çalışmalarının gerçekleştiği bir yer. Bu belki de Türkiye’de bir ilk. Yaklaşık bin 500 yıl önce kentimizin tarihini taşıyan, yerleşimini, kültürünü anlamaya çalıştığımız bir merkez. Burada binlerce ziyaretçiye aktif olarak hizmet verilmekte. Bu yıl 200 buluntu ele geçti. Her yıl 2 - 3 müzeyi dolduracak kadar buluntu ele geçiriliyor. Forum Bornova’nın önünde 55 bin yıllık bir tapınak ortaya çıkardık. İlk kez bir dükkan, bir üretim alanı merkezi ortaya çıkarttık. İkisinin de toplumun işleyişini öğrenme imkanı buluyoruz.” dedi.

“Burası her şeyden önce bilimin toplumla bütünleşiği direk yerlerden bir tanesi. “ diyen Derin; “2014 yılından beri burası 100 binden fazla kişiye arkeolojik formasyonu verdi. Anaokulundan üniversiteye kadar eğitim veriyoruz. Üstelik atık pil karşılığında bu hizmet verilmekte. Yeşilova kentin markası olma konusunda da önemli. Homeros’u da bir araya getirmeye çalışacağız. Kent ticaretinin nasıl yapıldığına dair çok önemli bulgulara sahibiz.” şeklinde konuştu.

Murat Karaçanta: En fazla arkeolojik kazı yapılan il İzmir

İzmir Kültür Müdürü Murat Karaçanta ise; “Ülkemiz genelinde en fazla arkeolojik kazı yapılan il İzmir’dir. Kültür Bakanlığı olarak bu kazılara; 2018 yılında 1 milyon 425 bin TL destek sağlanmıştır. 2019 yılında ise, 3 milyon 22 bin TL destek sağlanmıştır. Bu destekler devam etmektedir. Özel şirketlerce kazılarımıza sponsor desteği de verilmektedir. Burası özel mülkiyet ve bir kısmını kamulaştırdık. Ve kamulaştırmaya da devam edeceğiz. Çimen TAŞ’a ait yerleri ise, takas programına aldık ve Çevre Şehircilik Bakanlığı ile onu da gerçekleştiyoruz.” dedi.

“Bizim, 3 tane ören yerimiz vardı.” diyerek konuşmasına devam eden Karaçanta; “Bu ören yerlerimizi 6’ya çıkardık. 2 tane daha kazandırmaya çalışıyoruz, Bayraklı ve Urla. Bugün gördüm ki bu kazı alanında da birçok şey kazandırılmıştır. O nedenle, bunun ören yeri olma çalışmasını hemen yarından itibaren başlatıyorum. Bizim ilimizde 5-6 tane kazı alanımız bu alana giriyor.” ifadelerini kullandı.

Karaçanta; “Bundan sonra kapanış falan yapmayacağız. Bunu 12 ay devam ettirelim, kazı yapalım. İnşallah, o yerlerden bir tanesi de burası olacak. Türkiye’de sekizincisi açılacak olan edebiyat müzesini de Bornova’ya kazandıracağız. Müzenin resterosyan çalışmaları bitti. Ayrıca, Peterson Köşkü’nü de en kısa zamanda hizmete açacağız” diye konuştu.

www.kanalben.com


Benzer Haberler & Reklamlar