Umman'da 4500 yıllık 550 metrekareden geniş alana inşa edilmiş yapı bulundu

Umman'da 4500 yıllık 550 metrekareden geniş alana inşa edilmiş yapı bulundu

Umman'daki arkeoloji kazılarında arkeologlar şu ana dek bilinen en büyük Erken Tunç Çağı yapısını ortaya çıkarttıklarını açıkladılar. El Şarkiya vilayetinin Mudaybi bölgesindeki Andam Vadisi eteklerinde bulunan olağanüstü buluntunun 550 metrekareden fazla alana yayılmış en eski ve en büyük kulesiz yapı olduğu ve tarihinin 4.500 yıl öncesine dayandığı belirtildi.

Umman'nın resmi haber ajansı ONA'nın haberine göre, Sultan Kabus Üniversitesi Arkeoloji Bölümü arkeologları, Mudaybi bölgesinde yaptığı arkeoloji kazılarında, şu ana dek bilinen en büyük Erken Tunç Çağı yapısını keşfetti.

Muscat – Sultan Qaboos Üniversitesi (SQU)  Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi Arkeoloji Bölümü ekibi tarafından kazıların gerçekleştirildiği Kuzey Sharqiyah vilayetindeki Mudhaibi'deki Wadi Andam'ın eteklerinde Al Gharyein olarak bilinen alan, bölgede daha önce tanımlanmayan benzersiz bir mimari yapıya evsahipliği yapıyor.

2023 yılında yapılan kazıda ortaya çıkarılan tarihi bina kalıntısı 550 m2'den fazla alana yayılıyor. Umman Yarımadası'nda Erken Tunç Çağı'ndan kalma en eski ve en büyük kulesiz yapıyı işaret ediyor. Araştırmacılar, bu bulgunun, Abu Dabi'deki Umm al Nar ve Kuzey Batinah, Saham'daki Dahwa gibi 300 metrekareyi aşmayan çağdaş yapılarla keskin bir tezat oluşturduğunu belirtti.

Kamusal bir bina ya da dini yapı olduğu tahmin ediliyor

Al Gharyein binası, sağlam bir taş duvar ve destekleyici bir istinat duvarı ile çevrelenmiş, köşeleri yuvarlatılmış dikdörtgen bir kaleye sahip benzersiz mimari tasarımıyla öne çıkıyor. Geniş alanı nedeniyle merkezi, çatısız bir kale olduğu varsayılan ana bina, konut tasarımlarından farklılık gösteriyor ve bu da onun kamusal veya muhtemelen dini bir alan olarak kullanıldığını gösteriyor.

El Şarkiya vilayetinin Mudaybi bölgesindeki Andam Vadisi'nde bulunan Al Gharyein bölgesi hakıında kısa bilgi

SQU Arkeoloji Bölümü, 2018'de başlayıp Aralık 2023'te sona eren dört sezon boyunca bölgede geniş bir Erken Tunç Çağı yerleşimi ortaya çıkardı.

Hafeet (M.Ö. 3000-2700) ve Umm al Nar (M.Ö. 2700-2000) dönemlerinde iskan edilen yerleşim, bin yıla yakın bir yerleşim sürekliliğini temsil ediyor.

Arkeolojik faaliyetler, Hafeet döneminden en az 37 binayı ve Umm al Nar döneminden 21'den fazlasının yanı sıra önemli bir dairesel kule ve bölgenin kuzey bölgesindeki çok sayıda Geç Demir Çağı mezarlığını (MÖ 900-300) ayırt etti.

SQU Arkeoloji Bölümü'nden Dr Nasser Said al Jahwari liderliğinde, Miras ve Turizm Bakanlığı ile işbirliği içinde yürütülen ve ekip üyeleri Dr Khalid Douglas ve Dr Mohammad Hussein tarafından desteklenen kazı projesi, sofistike mimari ve sosyal gelişmelere yeni bir ışık tutuyor. Erken Tunç Çağı Umman'ına ait, bölgenin antik tarihine paha biçilmez bilgiler sağlıyor.

arkeolojşkhaber


Benzer Haberler & Reklamlar