Umman'daki arkeoloji kazılarında arkeologlar şu ana dek bilinen en büyük Erken Tunç Çağı yapısını ortaya çıkarttıklarını açıkladılar. El Şarkiya vilayetinin Mudaybi bölgesindeki Andam Vadisi eteklerinde bulunan olağanüstü buluntunun 550 metrekareden…
Şehir merkezindeki tarihi Sivas Kalesi’nde 2015 yılında yapılan arkeoloji kazılarında bulunan tunç çağı eserleri ile Yaklaşık 1500 yıllık bir ekmek mührü ziyarete açıldı.
Tunç Çağı döneminde yaşanan iklim değişikliği kökenli göçleri hatırlatanYaşar Üniversitesi Turizm Rehberliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Arkeolog Doç. Dr. Sinan Ünlüsoy, iklim değişikliği nedeniyle yeni göç dalgalarının yaşanabileceği belirtti.…
İmkansıza yakın ihtimal Türkiye'de gerçekleştirildi. Arkeoloji dünyasında çok ender görülebilecek bulgu, Türkiye'de yakın zamanlarda iki ayrı kazı alanında birden ele geçirildi. Van'daki Ayanis kalesinde beyni görünen bir iskelet bulunmasının hemen…
Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nde Dromolaxia-Vyzakia kazı alanında İsveçli arkeolog heyetinin sürdürdüğü arkeoloji kazılarında, Larnaka’nın Tunç Çağı’nda bölgede önemli bir ticaret merkezi olduğunu gösteren çok sayıda tarihi eser ortaya çıkarıldı. Güney…
Kıbrıs adasının güneyinde yer alan günümüz Larnaka şehri yakınlarındaki Hala Sultan Tekkesi ve çevresinde yapılan arkeolojik çalılmalar, Kıbrıs’ın Tunç Çağı’nda Akdeniz’in en büyük bakır üreticisi olduğunu kanıtlarken,…
Saraybosna’nın yaklaşık 70 mil batısında M.Ö. 1300 civarında kurulan bir tepe yerleşimi olduğu tahmin edilen Kopilo’daki mezarlıkta gerçekleştirilen arkeolojik kazıda Tunç Çağı mezarlarında yeni fibula biçimleri keşfedildi.
Tunceli'de Karaz Kültürünü andıran keramik parçaları bulunan höyükte çalışan arkeolog Yasemin Yılmaz, "Kazıda bizi şaşırtan mimari kalıntılar açığa çıktı, çok geniş duvarlarla karşı karşıyayız. Kalın duvarlar olması bunun bize anıtsal yapı olduğunu…
Dünyada bugüne dek bulunabilen tek insan yüzlü kaya mezarı Türkiye'de.
Van'ın Gürpınar ilçesindeki İremir Höyüğü'nde, bu yıl devam eden kazı çalışmalarında Urartu medeniyetinin ölü gömme geleneklerini yansıtan 2 mezar bulundu.
Arkeoloji gizemlerinden biri olan Bronz Çağı'nda Avrasya'daki bronz üretimi için kullanılan kalayın kökeni; Türkiye, İsrail ve Yunanistan'da bulunan külçeler incelenerek araştırıldı. Kalayın Tunç Çağında Anadolu, Ege ve Akdeniz'e sanıldığı gibi…
Kültür ve Turizm Bakanlığının izniyle Van Kalesi'nin kuzeyindeki höyükte yürütülen kazı çalışmalarında, 5 bin yıl öncesine ait 2 oda ile çömlek parçaları ortaya çıkarıldı.
Kilis'teki Oylum Höyük arkeoloji kazılarında Orta Tunç Çağına tarihlenen yerleşim tabakası içinde bulunan nar kabuğu Yanarak kömürleştiği için çürümeden günümüze ulaşabilmiş...
Avusturya'da bulunan ve Bronz Çağında üretilen sıradışı halkalar, hububat bazlı ürünler. Tuhaf nesneler, tahıl temelli ürün olmakla birlikte onların beslenme amaçlı üretildiği sanılmıyor. Arkeologlar, hamurdan ateş değmeden üretilen benzersiz…
Muğla'nın Yatağan ilçesinde Gladyatörler kenti olarak da bilinen, dünyanın en büyük mermer kentleri arasında gösterilen Stratonikeia Antik Kenti'ndeki kazı çalışmaları başladı. Stratonikeia Antik Kenti arkeoloji kazıları bu yıldan itibaren 12 ay…
Sualtı Arkeolojisi'nde bugüne dek bilinen en eski batıklar, 3 Bin 400 yıllık Uluburun batığı ile 3 bin 200 yıllık Gelidonya Batığı idi. Ancak Antalya'da bulunan ve çok sayıda in situ vaziyette ingot içeren bir enkaz daha var ki Mısır duvar…
Bronz çağında Moğolistan topraklarında yaşayanlar oldukça sağlıklıydı, en büyük sağlık problaerıi attan düşerek burunlarını, kaburga kemiklerini ve bacaklarını kırmalarıydı.
Hakimtepe höyükte süren arkeolojik kurtarma kazılarında Erken Tunç Çağı'nda inşa edildiği tahmin edilen oda ve koridor tespit edildi.
Yeşilova Höyüğü'ndeki arkeoloji kazılarında dönemin yöneticileri tarafından kullanıldığı tahmin edilen güneş motifli 7 santimetre çapına sahip 8 bin yıllık güç simgesi mühür bulundu
Moğolistan bozkırlarında Cengiz Han'ın 13. yüzyılın başlarında Moğol İmparatorluğu'nu kurmasından en az 2 bin yıl önce başlayan hayvancılık ve sütçülük teknolojilerinin, büyük bir nüfus göçünden ziyade kültürel süreçlerle aktarıldığı tespit edildi.…