Tuncer Bağışkan

Tuncer Bağışkan kimdir? Tuncer Bağışkan biyografisi

Tuncer Bağışkan; arkeolog, müzeci ve yazar (d. 21 Ocak 1947, Lefkoşe)

21 Ocak 1947 tarihinde Kıbrıs'ın Lefkoşa ilinin Ömerge Mahallesi’nde doğdu. Çocukluk ve gençlik yılları Küçük Kaymaklı'da geçti.

1964- 1967 yılları arasındaki mükellef mücahit hizmetinden sonra gittiği İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Prehistorya ve Klasik Arkeoloji Bölümü’nden 1972 yılında arkeolog olarak mezun oldu.

1973- 1975 yılları arasında İngiltere'de kaldıktan sonra Kıbrıs'a kesin dönüş yaptığı 1975 yılında Eski Eserler ve Müzeler Dairesi Müdürlüğü'nde kamu görevine başladı.

Kıbrıs'ın değişik bölgelerinde kurumu adına çeşitli arkeolojik yüzey araştırma ve kazı çalışmaları gerçekleştirdi.

1987 yılında Akdeniz köyündeki Kral mezarları ile 1992 yılında Pınarbaşı (Kırnı) köyü antik mezarlık alanındaki bir mezarda gerçekleştirdiği arkeolojik kazılarda bulunan eski eserler halen Girne Kalesi'ndeki iki ayrı seksiyonda sergilenmektedir.

Eski Eserler ve Müzeler Dairesi Müdür Muavini, Rehberlik kursu eğitmeni, Kültür Dairesi bünyesinde oluşturulan Kültür Sanat Danışma Kurulu üyesi, Anıtlar Yüksek Kurulu Üyesi, DAÜ Kıbrıs Araştırmaları Merkezi Danışma Kurulu üyesi, 1998 ile 2006 yıllarında Kültür-Sanat Kurultayı Genel Sekreteri ve 28 Haziran2006 - Haziran 2010 tarihleri arasında Lefkoşa Türk Belediyesi Meclis Üyesi görevlerinde bulundu.

2000 yılında Müdür Muavini olarak görev yaptığı Eski Eserler ve Müzeler Dairesi'nden emekliye ayrıldı.

Halkbilimi araştırmalarına 1987 yılında üyesi olduğu Halk Sanatları Derneği (HAS-DER) çatısı altında başladı.

Araştırmalarını yağmur duası, yatırlar (şehidalar), büyü, ölüm ve manevi inanç konularında yoğunlaştırdı. Yurtiçinde, eski eserler ile halkbilimi konularında çeşitli konferanslar verdi, Sempozyumlara bildiriler sundu. Araştırma yazılarının büyük bir bölümü 1989-1993 yılları arasında Yazı İşleri Sorumluluğunu sürdürdüğü Halkbilimi Dergisi'nde, bir bölümü ise Kıbrıs Kültür-Sanat eki, Avrupa-Afrika gazetesi, Yenidüzen Adres dergisi ve diğer dergilerde yayınlandı.

Halk Sanatları Derneği'nin düzenli olarak gerçekleştirdiği Sempozyumlara sunduğu bildirilerinin büyük bir kısmı KKTC Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı'nın yayınladığı “Halkbilimi Sempozyumları II” (1997), “Halkbilimi Sempozyumları III” (2001) ve “Halkbilimi Sempozyumları IV” (2002) kitaplarında yer aldı. 1997 yılında “Kıbrıs Türk Halkbiliminde Ölüm” adlı ilk kitabı ve 2005 yılında ise “Kıbrıs'ta Osmanlı-Türk Eserleri” adlı ikinci kitabı yayınlandı.

“Kıbrıs'ta Osmanlı-Türk Eserleri” adlı kitabının genişletilmiş şekli USAID, UNDP-ACT ve SAVE'in mali katkılarıyla “Ottoman, Islamic and Islamised Monuments in Cyprus” adıyla İngilizceye tercüme edildi ve 2009 yılında Kıbrıs Türk Eğitim Vakfı yayınları arasında yer aldı.

Halkbilimine sağladığı katkılardan dolayı 1994 yılında Halk Sanatları Derneği tarafından “Halkbilimi Hizmet Ödülü”ne, Türkçe olarak kaleme aldığı “Kıbrıs'ta Osmanlı-Türk Eserleri” adlı kitabı ile diğer araştırma yayınları nedeniyle 26 Temmuz 2006 tarihinde KITOB (Kıbrıs Türk Otelciler Birliği) tarafından “Green Olive Özel Turizm Ödülü”ne, 1982 yılından itibaren gerçekleştirdiği araştırma yayınları ile “Ottoman, Islamic and Islamised Monuments in Cyprus” adlı kitabı nedeniyle 2016 yılında Kıbrıs Türk Yazarlar Birliği'nin Ali Nesim Edebiyat ödülleri kapsamında “Araştırma ödülü” ne ve geçmişten günümüze ülkemizin eski eserleri ile turizmine sağladığı katkılardan dolayı 10 Ağustos 2018 tarihinde Turizm ve Çevre Bakanlığı tarafından “Ahde Vefa” plâketiyle onore edilmeye lâyık görüldü..., 


Benzer Haberler & Reklamlar