Nevşehir Kalesi arkeoloji kazılarında çanak çömlekler bulundu

Nevşehir Kalesi arkeoloji kazılarında çanak çömlekler bulundu

NEVÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü'nden Doç. Dr. Tolga Uyar'ın bilimsel danışmanlığında, araştırma görevlisi Can Erpek ve Müze Müdürlüğünden arkeolog Yasin Yıldız'ın nezaretinde hafta başında başlatılan arkelojik çalışmada, dönemi henüz tespit edilemeyen çanak ve seramik parçalarına rastlandı.

Nevşehir'de, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından gerçekleştirilen Nevşehir Kalesi ve Çevresi Kentsel Dönüşüm Projesi uygulaması sırasında ortaya çıkan yer altı şehrinin tepe kısmında bulunan tarihi Nevşehir Kalesi'nde arkeolojik kazı çalışmaları başlatıldı.

Kentsel dönüşüm çalışmaları sırasında 2015 yılında bulunan ve 600 bin metrekarelik alanıyla dünyanın en büyüğü olma özelliği taşıdığı belirtilen yer altı şehrinin bulunduğu tepelik alanının zirvesinde yer alan kalede yaşam izi bulunmaya çalışılıyor.

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü'nden Doç. Dr. Tolga Uyar'ın bilimsel danışmanlığında, araştırma görevlisi Can Erpek ve Müze Müdürlüğünden arkeolog Yasin Yıldız'ın nezaretinde hafta başında başlatılan çalışmada, dönemi henüz tespit edilemeyen çanak ve seramik parçalarına rastlandı.

Kazı alanında incelemede bulunan Can Erpek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, temizlik çalışmalarının devam ettiği yer altı yerleşim alanı ile kale arasındaki tarihsel bağlantının çalışma sonrasında ortaya çıkacağını söyledi.

Çalışmanın yer altı şehri ile bağlantılı olduğunu dile getiren Erpek, şunları kaydetti:

"Kalenin tarihçesini ortaya çıkarmak için çaba gösteriyoruz. Hangi tarihte yapıldığı konusunda, hangi dönemlerde yaşam olduğuna yönelik buluntulara göre bilgi elde etmiş olacağız. Beş günlük çalışma içinde seramiklere rastladık. Daha önce çalışması başlanılan yer altı şehrinin en üst noktasında Nevşehir Kalesi bulunmakta. Kalenin aşağısında bulunan yer altı yerleşim alanı ile sur içinde çalışmaları bir bütün içinde ele almaya çalışıyoruz. Çalışmayı, sur içinde belli noktalarda yapılacak kazılarla eylül sonuna kadar sürdüreceğiz. Yaklaşık üç yıldır kale ve çevresinde kazı ve temizleme çalışması devam ekmektedir."

Erpek, kale ve çevresindeki yer altı yerleşim alanındaki çalışmalarla geçmişte bölgede yaşamış olan toplumlarla ilgili verilerin elde edilmesinin hedeflendiği sözlerine ekledi.

AA


Benzer Haberler & Reklamlar