Mehmet Nuri Ersoy: Türkiye Müzecilik alanında öncü ülkelerden biri haline geldi

Mehmet Nuri Ersoy: Türkiye Müzecilik alanında öncü ülkelerden biri haline geldi

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Heritage İstanbul'un açılışında konuştu. Bakan Ersoy, "Kazılar sonucu ortaya çıkan eserler, çağdaş müzecilik anlayışıyla yapılan müzelerimizde sergileniyor.

Koruma, restorasyon, arkeoloji, müze ve teknoloji fuarı "6. Heritage İstanbul"un açılışına katılan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, geçen yıl yurt dışından 3 bin 480 eseri Türkiye'ye getiren Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Dairesinin, 30 yılın rekorunu kırarak, tüm dünyaya örnek olacak çalışmalara imza attığını dile getirdi.

Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'ndaki açılışta konuşan Bakan Ersoy, çağlar boyunca birçok uygarlık ve kültüre ev sahipliği yapan Türkiye'nin engin bir birikime sahip olduğunu belirterek, "Ancak bu birikime sahip olmak, bizlere, onu korumak ve gelecek kuşaklara aktarmak gibi bir sorumluluğu da yüklüyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak bu sorumluluğun bilinciyle hareket ediyoruz." diye konuştu.

Ersoy, bakanlığın, kültür mirası örneklerinin restorasyonlarını, evrensel koruma ilkeleri ışığında ele alıp, ödenekler elverdiği ölçüde ihya ettiğini aktararak, şunları söyledi:

"Antalya Demre'deki Aziz Nikolaos Kilisesi'nden, Diyarbakır Surlarına, İstanbul’daki eşsiz kültür varlıklarımızdan, Trabzon Sümela Manastırı’na kadar, yurdumuzun dört köşesindeki çalışmalarımızı titizlikle sürdürüyoruz. Bunların yanı sıra, 'Ecdada vefa, sanatı ihya' sloganıyla İstanbul'daki türbelerin bakım ve restorasyonunu yapıyoruz. Proje kapsamında 124 türbenin ihyasını gerçekleştireceğiz.

Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nin Temmuz 2020'de ibadete açılmasıyla gerçekleştirilen restorasyon süreci de bizzat Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından takip edildi. İstanbul'un ilk meydanı olan Ceneviz Meydanı’nın hem sanat hem kültürle anılması için Galata Kulesi'nde restorasyon ve teşhir, tanzim çalışmaları gerçekleştirdik. Yaklaşık 36 bin metrekare kapalı alana sahip Rami Kışlası'nı, kapsamlı restorasyon çalışmalarının ardından kütüphaneye dönüştürüyoruz. Bu çalışmalar sonucu her yaş grubuna hitap edecek, ülkenin en büyük peyzaj alanına sahip, dünyanın sayılı kütüphane komplekslerinden birini halkımızın istifadesine sunmuş olacağız. İzmir Tekel Binalarındaki 10 binanın restorasyonuna başladık. Yıl sonuna kadar, içerisinde resim ve heykel müzesi, arkeoloji ve etnografya müzesi, Türk dünyası müzik ihtisas kütüphanesi, dijital kütüphane, sanat atölyeleri, açık ve kapalı etkinlik alanları olacak şekilde çok kapsamlı bir müze ve kültür kompleksini hizmete açacağız."

- 2021'de kazı, araştırma ve arkeolojik faaliyet sayısı 670'e ulaştı

Mehmet Nuri Ersoy, dünyada en çok arkeolojik çalışma yapan ülkelerin başında Türkiye'nin geldiğini vurgulayarak, 2021'de paleolitikten neolitiğe, klasik çağlardan Türk-İslam arkeolojisine uzanan kazı, araştırma ve arkeolojik faaliyet sayısının 670'e ulaştığını aktardı.

Taş Tepeler ismiyle, Şanlıurfa'da Göbeklitepe ve etrafında başlattıkları projenin dünyada merakla takip edilen bir çalışma haline geldiğinin altını çizen Ersoy, "Cumhuriyetimizin 100. yılında, 2023 yılında Şanlıurfa'da 'Dünya Neolitik Kongresini' düzenleyeceğiz ve dünyaya son bilgileri buradan paylaşacağız." ifadelerini kullandı.

Ersoy, Türkiye'nin kültür varlığı kaçakçılığıyla mücadele konusunda da rol model olma yolunda ilerlediğinin altını çizerek, "Geçen yıl yurtdışından getirdiğimiz 3 bin 480 eserle, 30 yılın rekorunu kıran Kaçakçılıkla Mücadele Dairemiz, tüm dünyaya örnek olacak çalışmalara imza atmaya devam ediyor. Bakanlığımız, ülkemizin evrensel kültür, sanat ve turizm değerlerinin sürdürülebilir korunmasını sağlayarak, dünya turizminden alacağı payı artırmak üzere de çalışmalarını sürdürüyor." değerlendirmesinde bulundu.

Konuşmaların ardından hatıra fotoğrafı çektiren Ersoy, fuardaki stantları gezerek bilgi aldı.

Arkeolojikhaber - Adnan Erdoğan

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar