Kazakistan'daki kazılarda Türgişlere ait 1300 yıllık sikke bulundu

Kazakistan'daki kazılarda Türgişlere ait 1300 yıllık sikke bulundu

Kazakistan'ın Kultobe arkeolojik alanında Kazak Kültür Araştırma Enstitüsü tarafından gerçekleştirilen arkeoloji kazılarında 8. yüzyıla tarihlenen Türkeş Kağanlığına ait bronz sikke ve Hoca Ahmet Yesevi Türbesi'ni kaplayan çinilerin motiflerini taşıyan seramik parçaları keşfedildi.

Kazakistan’ın en eski yerleşim alanlarından Türkistan bölgesindeki Kültepe (Культобе / Kultobe) Höyüğü arkeolojik alanında bulunan Türgiş Kağanlığına (Türgişler veya Türkeşler Devleti) ait bronzdan yapılmış sikke, Kazak Kültür Araştırma Enstitüsü üzmanlarına göre arkeolojik kazılarda bu yıl bulunan en değerli eşya.

Arkeojik alandaki kazılarda bu yıl bulunan en değerli eserin bronz sikke olduğunu fikrini destekleyen Arkeolog Serik Akylbek’e (Серик Акылбек); “bronzdan yapılmış sikke VIII. yüzyıla ait. Sikkenin ön yüzünde Bay Türgiş Kağanı yazıyor, arka yüzünde ise stiliden runik harfleriyle yazılmış olduğu anlaşılan bir yazı yer alıyor ama okunamayacak kadar silik" dedi.

Tengri News (tengrinews.kz) sitesinin haberine göre; arkeologlar, devam edecek çalışmalarla Kültepe’nin daha eski tarihine ulaşmayı hedefliyor. Kazak Kültür Araştırma Enstitüsü Genel Müdürü Andrei Kazbulatov (Андрей Хазбулатов);  "Bulgular kazı alanının Doğu ve Batı arasındaki uluslararası ilişkileri sağlayan İpekyolu’nun ticaret merkezlerinden biri olduğunu göstergeriyor” dedi.

Şimdiye kadar iki bin metrekareden daha geniş alanda arkeoloji kazı yapıldığını söyleyen Andrei Kazbulatov, "Bulduğumuz eserler arasında ritüel amaçlı binalar, tandır fırınları ile ev içi tesisler, çok sayıda fayans tabak, çocuk oyuncakları, madeni paralar bulundu. Önemli bir bulgu da Hacı Ahmed Yesevi Türbesi'nin yüzeyinde kullanılan çinilerin modellerinin yer aldı çini parçalarıydı. Bu da bize Kultobe'da bu çini levhaların üretimi için atölye kurulmuş olduğunu düşündürüyor" dedi.

Kazakistan Kültür Bakanlığı Kültepe Höyüğü alanında bir açık hava müzesi yapmayı planlıyor. Kazak Araştırma Enstitüsü, müzenin ilk bölümünü bu sonbaharda açacak. Ama Müze kompleksinin ancak 2021 yılında tamamlanabilecek.

Hilal Çağlar - bilimdili.com / Arkeolojikhaber.com

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar