Kahramanmaraş Tarihi Demirciler Çarşısı'nda restorasyon

Kahramanmaraş Tarihi Demirciler Çarşısı'nda restorasyon

KAHRAMANMARAŞ: Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından aslına uygun restore edilerek tarihi kimliğine kavuşturulması planlanan tarihi Demirciler Çarşısı'ndaki restorasyon çalışmaları sürüyor.

Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı Tarihi Mekanlar ve Kent Estetiği Şube Müdürlüğü tarafından başlatılan restorasyon çalışmalarının tamamlanarak Demirciler Çarşısı'nın tarihi kimliğine kavuşturulacağı belirtildi.

Geçmişi yüzlerce yıl öncesine dayanan ve tarihi dokusunu önemli ölçüde yitiren Demirciler Çarşısı'nın restore edilerek yeniden kentin tarihi silüetine kazandırılmasıyla çalışmaların devam ettiği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Tarih kokan dokusuyla yerli ve yabancı turistlerin de uğrak yeri haline gelecek. Restorasyon çalışmalarının başladığı Demirciler Çarşısı'nda 91 iş yeri bulunuyor ve bu dükkanlardan 40'ı tescilli taşınmaz kültür varlığı, aynı zamanda 2 çeşme ve 1 tescilli hamam bulunmaktadır. Çarşıdaki dükkanlar üzerindeki kalan izlerden anlaşıldığına göre dükkanların özgününde tek katlı olarak inşa edildiği ancak daha sonraki dönemlerde bu dükkanların üzerilerine ilave betonarme katların yapıldığı görülmekte olup günümüzde iş yerleri ortalama 2 katlıdır. Çarşı yaklaşık 250 metre uzunluğunda olup dükkanlar çarşının iki tarafına karşılıklı olarak yerleştirilmiştir. Önceden çarşıda yer alan Eski Bedesten ile Tuz Han'ın önünden başlayarak doğuya doğru kıvrılarak uzanmaktadır. Çarşının kuzey kolu kentsel sit yenileme alanı içinde yer almaktadır."


AA  Fatih Yazıcıoğlu


Benzer Haberler & Reklamlar