Hindistan'ın Andhra Pradesh eyaletinde petroglifler bulundu

Hindistan'ın Andhra Pradesh eyaletinde petroglifler bulundu

En erkeni neolitik çağda kazınmış resimlerde; keçiler, maymunlar, köpekler, kaplanlar, leoparlar, develer, boğalar, filler ve atlar, boğalar, deve ve atlar üzerinde binici sahneleri, ok-yaylı av sahneleri, kılıçlı ve hançerli insan figürleri yer alıyor.

Hindistan'ın Andhra Pradesh eyaletinin Yemmiganur mandal ilçesine 5 kilometre mesafedeki Kandanathi köyü yakınlarında kayalıkların üzerinde çok sayıda petroglif keşfedildi. Nalla Kondalu adı verilen bir dağın dibinde yer alan Kandanathi köyü, çoğu doğuya bakan kaya kütleleri arasına inşa edilmiş bir yerleşim alanı.

The Hindu gazetesinden M.V. Subramanyam'ın haberine göre; Petroglifler, 2015-16 yıllarında alimlerin ilgisini çekmişti fakat Kadapa'daki Yogi Vemana Üniversitesi Tarih ve Arkeoloji Bölümü öğretim görevlisi Yadava Raghu, araştırma yapana dek, üzerlerinde çalışma yapılmamıştı.

Yadava Raghu, Kandanathi'de  Neolitik, Mezolitik ve daha sonraki tarihi çağlara ait kambur boğalar ve insan figürleri içeren kazıma ve boyama yöntemiyle yapılmış 200 civarında kaya sanatı resimleri bulunduğunu açıkladı. Açıklamaya göre; Kandanathi, Andhra Pradesh eyaletindeki en büyük petroglif alanına sahip.

Yadava Raghu; "Resimlerde; keçiler, maymunlar, köpekler, kaplanlar, leoparlar, develer, boğalar, filler ve atlar, boğalar, deve ve atlar üzerinde binici sahneleri, ok-yaylı av sahneleri, kılıçlı ve hançerli insan figürleri vardı. Müzik enstrümanları çalınan bir karnaval sahnesi dikkat çekiciydi.  Çeşitli boyutlarda boynuz ve kamburlara  sahip binicilerle bağlantılı boğa tasvirleri var. Ancak içlerinden en öne çıkanı yaklaşık yarım metrekare büyüklüğündeydi. 50 cm yüksekliğinde ve 50 cm uzunluğundaki kambur boğa erkeklik organı eroksiyon halindeyken tasvir edilmişti.  Resimlerin en erkeni Neolitik döneme ait. En yoğun resim yapılan dönem ise Vijayanagara dönemine (MS 1336-1670) tarihlendiriliyor. Petroglifler, Rayalaseema bölgesinde erken dönem insan aktiviteleri bulunduğunun ve kültürel sürekliliğinin kanıtı" dedi.

arkeolojikhaber.com

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar