Geç Hitit Şehir Devletleri

Geç Hitit Şehir Devletleri nedir?

Geç Hitit Şehir Devletleri: (M.Ö. 1200 - 700)

Hitit İmparatorluğunun Ege Göçleri ile yıkılmasını takiben Geç Hitit Şehir Devletleri kurulmuştur.

Bu dönemin en tipik yapıları hilani (Bit-Hilani) olarak isimlendirilen yapı tipidir. Evin, enine düzenlenmiş, ocaklı bir ana odası ve ön tarafında bir ya da iki geçiş, arkasında ise, çevresinde küçük oda gruplar bulunan bir yapıdır. Ön geçidin bir tarafında genellikle bir merdiven boşluğu yer almaktadır. Ön yüz duvarları ve kapı söveleri hayvan heykelleri ve orthostat’larla bezelidir. Şehirler; sarayları, caddeleri, anıtsal merdivenleri ve meydanları ile birlikte bir bütün olarak plânlanmışlardır.

Saraylar, genellikle bir avlu çevresine yerleştirilmiş, birbirini tamamlayan yapılardan oluşmuştur. Sur duvarlarındaki kapılar ve saray cepheleri kabartmalı taş bloklarla (orthostat) kaplanmıştır. Bu betimlemelere dayanarak, kralların, savaşta ordunun başında komutan, dinsel törenlerde ise rahiplik yaptığını söyleyebiliriz. Saray ve saray teşkilatı hakkında fazla bilgimiz olmadığı halde ordu, piyade, süvari ve savaş arabalarının varlığı bu kabarmalardan bilinmektedir.

Bu dönemdeki en önemli merkezler; Kargamış, Zincirli, Sakçagözü, Malatya, Karatepe ve Maraş’tır. Bu dönemde çivi yazısı yerine Hitit hierogliphi (resim yazısı) tek başına kullanılmıştır.

Bu dönemin sonlarına doğru sanat eserlerinde hem komşuları hem de düşmanları olan Assur’un etkileri görülmektedir.
 


Benzer Haberler & Reklamlar