Ege Çevre ve Kültür Platformu, Ilısu Barajı'ndan vazgeçilmesini istedi

Siirt Valisinin geçtiğimiz haftalarda yaptığı açıklamaya göre Ilısu Barajının kapakları 10 Haziran 2019 tarihinden itibaren kapatılacak. Hasankeyf’i sular altında bırakacak Ilısu Barajı'nın kapakları kapanmadan önce Ege Çevre ve Kültür Platformu yazılı açıklama yaparak, barajdan vazgeçilmesini istedi.

Ilısu barajının su tutması ile birlikte, tarihi 12.500 yıl öncesine kadar giden, bazı bilim insanlarına göre Göbeklitepe ile aynı yaştaki uygarlığa ev sahipliği yapmış antik Hasankeyf sulara gömülecek. 

Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP) yazılı açıklama yaparak, "Hasankeyf’in sular altında kalması ile birlikte 199 köyün yanı sıra onlarca endemik bitki ve hayvanın yaşam alanı olarak üstün bir biyoçeşitliliğe sahip bulunan Dicle Vadisi de sular altında kalacak. Su tutulmasıyla beraber Dicle Nehri’nin doğal ekosistemi yüzlerce kilometre boyunca bozulacak. Hasankeyf’in dışında Yukarı Mezopotamya’da henüz araştırmalara konu bile ol(a)mayan yüzlerce höyük ve antik yerler de kültürel kırımın hedefinde. Bölgede yapılan diğer baraj projelerinde deneyimlendiği ve görüldüğü üzere; Ilısu Barajı Projesi de sosyal, ekonomik, kültürel ve ekolojik kırımlara (yıkımlara) neden olacak" ifadesini kullandı.

Irak ve Suriye hakları için de büyük bir yıkıma neden olacak Ilısu Barajının yapılmamasına karşı yürütülen mücadeleye rağmen devlet yetkililerinin yasaları değiştirerek yeni parasal kaynaklar bularak projeye devam ettiği belirtilen açıklamada, "Her ne kadar Ilısu projesinde sona yaklaşılsa ve baraj bugün yarın su tutmaya başlayacak olsa da bir kez daha vurgulamak isteriz ki; “Zararın neresinden dönülürse kârdır”! Projenin durdurulup iptal edilmesi, etkilenen yüz binlerce insan için, ülke ekonomisi ve en önemlisi Dicle Vadisi ekolojisi için büyük bir kazanım olacaktır. Hasankeyf’in yaşatılması, Türkiye ve yöre turizmi açısından da büyük kazanç olacaktır. Ülkemizin ve dünyanın neresinde olursa olsun her türlü ekolojik tahribata ve yıkıma karşı “yurdumuz bütün cihandır bizim” anlayışı ile mücadele eden EGEÇEP olarak, bir kez daha Ilısu Barajının su tutması kararından vazgeçilerek projenin iptal edilmesini istiyoruz" denildi

evrensel.net


Benzer Haberler & Reklamlar