Efes'te mimari açıdan önemli arkeolojik keşif: Ahşap çatı bulundu

Efes'te mimari açıdan önemli arkeolojik keşif: Ahşap çatı bulundu

Politik gerilimler nedeniyle kazıların bir süre kesintiye uğradığı Efes Antik Kentinde arkeolojik kazılarda eşine pek rastlanmayan ahşap kalıntılar keşfedildiği açıklandı.

İzmir'in Selçuk ilçesindeki Efes Antik Kenti arkeoloji kazıları siyasi sorunlar nedeniyle 2 yıl önce kesilmiş daha sonra ülkeler arasındaki uzlaşma ile çalışmalar yeniden başlatılmıştı.

Dışişleri Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanları’nın imzalarının ardından çalışmalara başlayan Avusturyalı arkeologlar bu yıl önemli bir keşfe imza attıklarını açıkladılar.

DHA'dan Banu Şen'in haberine göre; arkeoloji kazılarında bu yıl arkeologları sevindiren nadir bir arkelojik keşif yapıldı. Roma İmparatorluk dönemi ahşap çatı konstrüksiyonu ortaya çıkarıldı.

Arkeolojik Kazı Ekibi Başkanı ve Avusturya Bilimler Akademisi Arkeoloji Enstitüsü Direktörü Sabine Ladstatter, kazılarda çatı ahşabının bulunmasının nadir bir durum olduğu belirtildi. Binlerce yıl boyunca bir yapıda hiç bozulmadan kalan ahşabın arkeolojik kazılarda eşine pek rastlanmadığı, bu tip buluntuların mimari ve tarihi açıdan paha biçilemez olduğu kaydedildi.

Arkeologlar, “Kazılarda hiç bozulmamış ahşap yapılara ulaşmak çok rastlanır bir durum değil. Ahşap malzemeler genelde yanıyor ya da çürüyor. Roma dönemi mimarisiyle bilgi edinmemizi sağlayacak bu konstrüksiyon ise çok önemli. Dönemin mimarisiyle ilgili ışık tutacak nitelikte” dedi.


Benzer Haberler & Reklamlar