Divriği'deki Ulu Cami ve Darüşifası'nın taç kapıları en önemli konu

Di̇vri̇ği̇ Ulu Cami̇i̇ ve Darüşşi̇fası Restorasyonu Bi̇li̇m Danışma Kurulu Di̇vri̇ği̇'de toplandı.

SİVAS: Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünün (UNESCO) "Dünya Kültür Mirası Listesi"nde bulunan ve Avrupalı bazı bilim adamlarınca "Anadolu'nun El Hamrası" olarak nitelendirilen Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası'nda başalatılan restorasyonla ilgili olarak restorasyondan sorumlu danışma kurulu Divriği'de bir araya geldi.

Toplantıya katılan Vakıflar Genel Müdür Yardımcısı Ali Hürata, Vakıflar Genel Müdürlüğü olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı işbirliğiyle restorasyon uygulamasına başlamadan önce ilk etapta Türkiye'de koruma konusunda uzman bilim insanlarından oluşan bir danışma kurulu teşkil edildiğini söyledi.

Restorasyonla ilgili bilgi veren Hürata, şunları kaydetti:

"Yaklaşık 4 yıl sürmesi planlanan restorasyon işi kapsamında öncelikle hassas cihazlarla yapıdaki hareketlerin sürekli takip edilmesi için gerekli izleme sistemi kurulmuştur. Yapının daha iyi analiz edilebilmesi için araştırma çalışmalarına devam edilmektedir. Çalışmaları süresince yapını korunabilmesi ve her türlü olumsuz dış etkenlerden ve iklim koşularından korunması için geçici çatı yapılmasına karar verilmiştir.

Çalışmalar sırasında taç kapıların korunması öncelikli önlemler arasında yer almaktadır."

Hürata, Divriği için büyük önem taşıyan anıt yapının, restorasyon süresince de cumartesi ve pazar günleri belli saatlerde ziyaretçilerin gezebileceğini söyledi.

Divriği Ulu Cami ve DarüşşifasırestorasyonVakıflar Genel Müdür Yardımcısı Ali Hürata
Muhabir Merve Topuz


Benzer Haberler & Reklamlar