Çıkarıldığı gün kaybolan Hitit Steli bulundu

Çıkarıldığı gün kaybolan Hitit Steli bulundu

Konya'nın Ereğli ilçesinde 2.700 yıllık olduğu belirtilerek geç Hitit dönemine tarihlenen mezar steli kaybolmuş ve ardından iddialar birbirini kovalamıştı. Kaybolan stelin, zan altında kalan müteahhitin takibi ile, bir hafriyat firmasının arazisinde bulunduğu belirtildi.

Konya’nın Ereğli ilçesinde geçtiğimiz yıl bir inşaatın temel kazısında çıktığı tespit edilen 2 bin 700 yıllık stel Konya-Adana Karayolu üzerinde bulunan bir hafriyat firmasına ait işyerinin bahçesinde bulundu.

ereglimedya.com sitesinin haberinde yer alan bilgilere göre; 2 bin 700 yıllık olduğu ifade edilen stel Ereğli İlçe Emniyet Müdürlüğünden Harun K, Mahmut Ö ve müteahhit Adem Aksoy’un çalışmaları sonucu M.A.K. isimli şahsa ait hafriyat firmasının bahçesinde gömülmüş olarak ele geçirildi.

Cumhuriyet Savcılığının bilgisi dahilinde Ereğli Müze Müdürlüğü Ekiplerinin kazı çalışmaları sonucu ortaya çıkarılan stelin İvriz Kaya Anıtı ile benzer özellikler taşıdığı belirtiliyor.

Geçtiğimiz yıl Mart ayı içerisinde Anafartalar Caddesi üzerindeki Adem Aksoy’a ait inşaatın temel hafriyat çalışmaları sırasında bulunan ve genç Hitit dönemine ait olduğu belirtilen (MÖ 7-8. Yüzyıl) stelin Adana’da 6 milyon TL’ye satıldığı iddia edilmişti.

Kayıp Stel hakkında medyada çıkan haberler ve birbirini kovalayan iddialar üzerine, Konya Milletvekili Hüsnü Bozkurt, geçen yıl Haziran ayında TBMM'ye bir de soru önergesi vermişti.

Eserin çıktığı iddia edilen arsanın sahibi Muzaffer Yaramış, Ereğli Emniyet Müdürlüğü, Ereğli Belediyesi, müze müdürlüğü, kaymakamlık dahil her yere müracaat etmiş. Hürriyet’te 2 Haziran’da çıkan haberden sonra Ereğli Cumhuriyet Savcılığı hem Muzaffer Yaramış’ın hem de kepçe operatörü Bekir Düzgün’ün ifadesini aldı. Ancak haberde müteahhit Adem Aksoy’un ifadesi alınmadığı iddia edilmişti.

Hürriyet'in Ömer Erbil imzalı 9 Haziran tarihli haberinde; İnşaatın ortasına 1 metre genişliğinde 5 metre derinliğinde ve inşaatın altına doğru uzanan 8 metre uzunluğunda bir tünel kazıldığı,Cinler Mahallesi Muhtarı Murat Biler ve arsa sahibi Muzaffer Yaramış geceleri gizli gizli tünelin kazıldığını ileri sürdüğü, Muhtarın “Birkaç defa gece polise kaçak kazı yapıldığını ihbar etmeme rağmen gelen giden olmadı” dediği, Defineci tünelinin kazıldığı devletin tüm birimlerine bildirildiği halde inşaat mühürlenmediği gibi kaçak kazının da devam ettiği bilgileri yer alıyordu.

Aynı haberdeki iddiaya göre; suçlanan Aksoy inşaatın sahibi Adem Aksoy, Hürriyet  muhabiri Ömer Erbil'e "Bu eseri daha önce hiç görmedim. Oradaki çukur su kuyusu. Define kazısı yapmak için müsaade alabilir miyim diye müzeye gittim. Müze müdürü de katmanlara ben baktım orada bir şey yok diyince vazgeçtim. Herkes söyleyince bende inandığım için izin almak istedim. Savcılık henüz ifademi almadı. Hem sen kimsin ki bana bu soruları soruyorsun. Sana cevap vermek zorunda değilim. Eseri benim sattığımı yaz da görelim" ifadesini kullanmıştı.

Hürriyet'in haberinde şu sekiz soru da yer alıyordu: 1 - Eserin bu inşaatın hafriyatında çıktığını aylardır tüm Ereğli konuşmasına rağmen neden inceleme başlatılmadı? 2- Arsa sahibinin şikayetine rağmen polis neden müdahale etmedi?  3- Kaçak define çukuru olmasına ve bu yönde şikayet bulunmasına rağmen inşaat alanı neden mühürlenmedi?  4- Savcı neden Hürriyet ‘te haber çıktıktan sonra ifade almaya başladı?  5- Savcı basit bir eski eser kaçakçılığında neden gizlilik kararı aldı? 6-  Gece kaçak kazı yapıldığına dair muhtarın ihbarlarına polis neden kulak tıkadı? 7-   Emekli bir emniyet mensubu arazimde kaçak define aranıyor ve eser benim arazimden çıktı deyip bu yönde müteahhitti suçlamasına rağmen Adem Aksoy’un ifadesi neden alınmıyor? 8-   Defineci çukuruna ve tünellere neden kimse girip bakmıyor?

KAYIP ESER BİR HAFRİYAT FİRMASININ ARAZİSİNDE BULUNDU

Yapılan kazı sonrası gün ışığına çıkarılan stel Ereğli Müze Müdürlüğü tarafından gerekli incelemeler yapılmak üzere Ereğli müzesine götürüldü. Stel, incelenmek üzere Ereğli Müze Müdürlüğü’ne teslim edildi.

Konu ile ilgili olarak M.A.K. isimli şahıs gözaltına alınırken, steli geçtiğimiz yıl inşaat kazısında aracına aldığı ve işyerindeki bahçesine gömdüğü ve üzerini de kilitli taşlarla kapattığı ortaya çıkarıldı.

Gözaltına alınan Adem A. ve M.A.K.’nın sorgusunun sürdüğü belirtildi.

Stelin gömüldüğü işyerine gelen Ereğli Kaymakamı Ömer Lüftü Yaran, steli inceleyerek yetkililerden bilgi aldı.
Yaran basın mensuplarına yaptığı açıklamada, “söz konusu stel yapılan çalışmalarla ortaya çıktı, bundan sonrası  teknik iş, uzmanları konuyu değerlendirecekler bizlerde ne olduğunu anlayacağız. Çok güzel bir çalışma oldu arkadaşlarımızı tebrik ediyorum” dedi.

Müteahhit Adem Aksoy ise ; hakkımızda çıkarılan asılsız iddialar bu vesile cevap bulacaktır. Asılsız iddialarla şahsımı ve firmamı zan altında bırakanlar ve olayı çarpıtanlar yasalar önünde hesap verecektir. Savcılığımıza ve Ereğli Emniyetine çok teşekkür ediyorum, dedi.

arkeolojikhaber.com

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar