ABD, çalıntı Antik Yunan vazosunu İtalya'ya iade etti

ABD, çalıntı Antik Yunan vazosunu İtalya'ya iade etti

İtalya'da bir defineci tarafından bulunarak 1970'lerde ABD'deki Metropolitan Sanat Müzesine satılan 2300 yıllık Antik Yunan Vazosu, İtalya'ya geri gönderldi.

İtalya'da bir mezar yağmacısı tarafından 1970'lerde ele geçirilen ve vazo ABD'deki Metropolitan Sanat Müzesine (Metropolitan Museum of Art) satılan Yunan sanatçı Python'a atfedilen 2.300 yıllık antik Yunan Vazosu İtalya'ya iade edildi.

2014 yılında eserin iadesi için hukuki süreç başlatan İtalyan yetkiler, Adli Arkeolog Christos Tsirogiannis ve avukatlar tarafından fotoğraf ve diğer delilleri mahkemeye teslim ettiler. Yağmalanmış eserleri araştıran Sanata Karşı Suç Araştırma Derneği'nden de (Association for Research into Crimes Against Art) destek alan İtalyan heyeti, 24 Temmuz'da mahkemeden çıkan iade kararı ile Metropolitan Müzesinden eserin kendilerine teslim edilmesini istediler. 

3 yıl süren mahkeme sonucu iadesi kararlaştırılan Yunan sanatçı Python'aait olduğu belirtilen antik vazoda; şarap, bereket ve doğurganlık tanrısı Dionysos'un tasviri yer alıyor. Bir satir tarafından çekilen arabaya binen iki tanrısal karakter hayli renkli şekilde tasvir ediliyor.

arkeolojikhaber.com


Benzer Haberler & Reklamlar