Ülkemizin arkeoloji alanındaki duayen isimlerinden ve dünyanın önde gelen neolitik uzmanlarından Türkiye Bilimler Akademisi Üyesi Emeritus Prof. Dr. Mehmet Özdoğan, bu etkinliğin dünya çapında ilk kez yapıldığına dikkat çekti ve Türkiye'de…
Kırklareli'ndeki Aşağıpınar arkeolojik kazılarında bulunan eserler Kırklareli Müzesi'nde, Trakya'da 8 bin yıllık önce tarımsal faaliyetler yapan çiftçiler zyaretçilere maketlerle anlatılıyor.
İlki 1932 yılında Türk Tarih Kurumu kurucusu Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından organize edilen, gelenekselleştirilerek her yıl düzenlenmeye başlanan Türk Tarih Kongresi'nin 19'uncusu Ankara'da 3 Ekim ile 7 Ekim tarihleri arasında…
Ünlü arkeolog Prof. Dr. Mehmet Özdoğan, artıları ve eksileriyle Türkiye’nin arkeoloji karnesini, neler yapılması gerektiğini anlattı.
Daha önce yaptığı açıklamaların ya anlaşılmadığını ya da zaman içinde anlam kaymaları olduğunu belirten Prof. Dr. Mehmet Özdoğan, "Kurulan enstitüyü Bakanlığın sahiplendiği, yüzlerce arkeoloğun desteklediği vurgulanıyor, yani Fahri Hoca ve benim…
Gaziantep Merkezli Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Enstitüsü tarafından Ankara'da organize edilen sözde Arkeoloji Şurasının sonuç konuşmasında "Yasa hazırlanıp üst makamlara sunulmuştur ve bu yasa ileride ortaya çıktığında yapılan bütün eleştirilere…
Geçmişten bugüne Türkiye'de bir Arkeoloji Enstitüsü kurulması konusundaki çalışmaları değerlendiren Türk Arkeolojisi'nin yaşayan çınarlarından Prof. Dr. Fahri Işık, "köklü Devlet Kurumu‘nun görev ve yetki alanına 'müdahale' anlamına gelen bir Türk…
"Türkiye'de arkeoloji ile ilgili bir kurumsal yapının kurulması gerekli. Bu konuda hiçbir kuşku yok. Ama bu bir enstitü mü olmalı yoksa başka bir şey mi olmalı? Bu önemli bir soru!" diyen Türk arkeolojisinin bilge isimlerinden Prof. Dr. Mehmet…
Fırat 1964 - 2004, 40 Yılın Öyküsü adlı kitabıyla ilgili söyleşinin ikinci bölümünde, Prof. Dr. Mehmet Özdoğan Keban Barajı'nın Harput Kültürü'nü nasıl değiştirdiğini, bölgedeki ağalarla, beylerin farkını ve Baraj Arkeolojisi ile ilgili önemli…
Duayen arkeolog Prof. Dr. Mehmet Özdoğan, Fırat 1964 - 2004 40 Yılın Öyküsü adlı kitabıyla Keban Barajı'nın Türkiye'de neleri değiştirdiğini anlattı. Baraj arkeolojisinden sosyal değişimlere kadar önemli açıklamalarda bulundu.
Arkeolojik Veriler Işığında Türkiye'nin En Eski Kültürleri MÖ 1.000.000-550
Anadolu'nun Neolitik dönem arkeolojik mirasını kayıt altına almayı ve dünyaya tanıtmayı hedefleyen hedefleyen Avrupa'nın Neolitik Köprüsü: Taşlar Yerinden Oynuyor Projesi çerçevesinde Anadolu Neolitik Mirası ve Avrupa'ya Yayılımı anlatan belgeselin…
Hammaddeden Ustalara Tarihöncesi Arkeolojisinde Malzeme - Yontmataş-Sürtmetaş-Kemik-Boynuz-Diş-Kil-Çanak Çömlek
Göbeklitepe'de arkeoloji kazılarının 1995 yılında başladığını belirten Prof. Dr. Mehmet Özdoğan, 'daha ilk yılından Göbeklitepe'deki her şeyi biliyorduk. İlk yıldan itibaren bugün heyecan yaratan sonuçların hepsi vardı. Göbeklitepe üzerine birçok…
Arkeoloji dünyasında geçen hafta gündeme damga vuran konu hakkında Prof. Dr. İlber Ortaylı; Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın kararı gözden geçirilmesi ve meslektaşların hiç değilse birkaç yıl daha arkadan gelenlere işi devretmesi, öğrenci yetiştirmesi…
Göbeklitepe Yılı nedeniyle arkeoloji ve turizm dünyasının odağı haline gelen Göbeklitepe’ye ilişkin yanlış değerlendirmelere değinen Prof. Dr. Mehmet Özdoğan, Günümüz uygarlığının temeli, Göbeklitepe kültürüdür. Göbeklitepe'yi tapınakların düzeyine…
Stonehenge'nin Anadolu'dan Avrupa'ya giden neolitik topluluğun geliştirdiği inanca dayalı bir mimari sistemi olduğunu belirten Özdoğan, sistem orada geliştikten sonra Doğu'ya doğru yayıldı. Bizde de dolmenler olarak bilinmekte. Dolmenler, Trakya'ya…
Öncesine dair bilgi olmayan Göbeklitepe kültürünün başka bölgede gelişip Şanlıurfa'ya gelmiş olma olasılığını savunan duayen arkeolog Prof. Dr. Mehmet Özdoğan, alanı anlamak için tabakalanma sorunun çözümü şart diyor. Özdoğan'a göre birçok yapıda…
Atatürk ve Türk Arkeolojisi başlıklı konferans duayen arkeolog Prof. Dr. Mehmet Özdoğan tarafından 31 Ekim Çarşamba günü saat 18:30’da Pera Müzesi Oditoryumu’nda gerçekleştirilecek.
Duayen arkeolog Prof. Dr. Mehmet Özdoğan, 1964 yılından bu yana gitmediği arkeolojik kazı, arazide olmadığım hiçbir yaz olmadığını belirterek, arkeoloji alanında dünden bugüne nelerin değiştiğini anlattı.
Kırklareli'nde 27 yıldır devam eden Aşağıpınar arkeolojik kazıları, bir haftadır süren sağanak nedeniyle başlayamadı. Çalışmalarını kazı evinde daha önceki yıllarda elde ettiği bulguları inceleyerek sürdüren ekip, yağışların ardından kazılara…
Arkeoloji kazılarındaki bulgulardan dolayı bilim literatürüne “Yarımburgaz Kültürü"nü kazandıran 400 bin yıllık yaşam izi bulunan mağaralar, atıl ve bakımsız halde kaderini bekliyor.
Restorasyon, arkeoloji ve müzecilik teknolojilerini aynı çatı altında buluşturan "Heritage İstanbul 2018" başladı.