Sırçalı Mağarası arkeloji bulguları incelenecek

Sırçalı Mağarası arkeloji bulguları incelenecek

Ege Üniversitesi Mağara Araştırma Kolu'nun fosil mağarada yaptığı incelemeler sırasında bulduğu çanak, çömlek parçaları üniversitenin arkeoloji bölümleri tarafından incelenecek.

Uşak Rota Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü Derneği ile Uşak Tanıtım Gönüllüleri ve Kültür Derneği üyelerinden oluşan bir grup tarafından doğa yürüyüşü sırasında geçen yıl keşfedilen Sırçalı Mağarası’nda Ege Üniversitesi Mağara Araştırma Kolu (EMAK) üyesi 6 öğrenci araştırma yaptı. EMAK Başkanı Ümit Günhan, haritalama çalışmalarında mağaranın yatay uzunluğunun 380 metre, derinliğinin ise 37 metre olduğunu, coğrafi ve arkeolojik bulgularla ilgili geniş bir rapor hazırlayacaklarını söyledi.

Ege Üniversitesi EMAK üyesi 6 öğrenci geçen hafta Uşak’a gelerek, Banaz ilçesine bağlı Ulupınar Köyü Boduçdamları Mevkisi’nde, 1709 metre yükseklikteki Kaleboynu Tepesi’nde bulunan Sırçalı Mağarası’nda kamp kurdu. Mağarada bir hafta araştırma yapan grup, bugüne kadar bilinmeyen ve devlet envanterlerinde yer almayan gizemli mağarada yaşam izlerine rastladı. Yapılan araştırmada mağarada bulunan çömlek ve toprak kap parçaları, mağaranın bir yerleşim alanı alarak kullanıldığını kanıtladı. Sırçalı Mağarası’nda yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi veren Ege Üniversitesi Mağara Araştırma Kolu Başkanı Ümit Günhan, “Birkaç hafta içerisinde coğrafi ve arkeolojik bulguların raporunu, haritayla birlikte yayınlayacağız. Mağarada bulduğumuz çanak, çömlek parçaları üniversitenin arkeoloji bölümleri tarafından incelenecek” dedi.

Sırçalı Mağarası’na girmenin can güvenliği açısından riskli olduğuna dikkat çeken Günhan, “Sırçalı Mağarası’nı fosil mağara kategorisinde değerlendirebiliriz. Mağaranın önceden daha büyük olduğunu ve tavanlarda yaşanan çökmeler sonrası daraldığını düşünüyoruz. Mağara daha derinlere inmek isteyen insanlar için tehlike arz ediyor. İnsan boyunda kayaların düşüp çıkış yollarını kapatma tehlikesi var. Merak uğruna hiç kimse bilinçsizce mağaraya girmesin” dedi.

Sırçalı Mağarası, geçen yıl, Uşak Rota Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü Derneği ile Uşak Tanıtım Gönüllüleri ve Kültür Derneği üyelerinden oluşan bir grup tarafından doğa yürüyüşü sırasında keşfedilmişti.

DHA


Benzer Haberler & Reklamlar