Samsun'daki sempozyumda Orta Çağ ve Türk Dönemi arkeoloji kazıları anlatılıyor

Samsun'daki sempozyumda Orta Çağ ve Türk Dönemi arkeoloji kazıları anlatılıyor

Orta Çağ ve Türk Dönemi Kazıları ve Sanat Tarihi Araştırmaları Sempozyumu Samsun'da Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Uzaktan Eğitim Merkezi'nde başladı. Samsun Valisi Orhan Tavlı, sempozyumun açılış konuşmasında arkeoloji alanında çalışma yapmak için bütün bilim dallarından faydalanılması gerektiğine dikkat çekti.

Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı himayesinde bu yıl 27'ncisi Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Uzaktan Eğitim Merkezi'nde düzenlenen Orta Çağ ve Türk Dönemi Kazıları ve Sanat Tarihi Araştırmaları Sempozyuma 250 akademisyen, ortaçağ, Türk tarihi ve sanat tarihi alanındaki güncel çalışmaları değerlendirecek.

Açılışa  Samsun Valisi Orhan Tavlı, OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, Samsun Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Sabri Kılıç, Atatürk Kültür Merkezi Başkanı Dr. Zeki Eraslan, OMÜ İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Vedat Keleş, sempozyum düzenleme kurulu başkanı Doç. Dr. Kemal Özkurt, akademisyenler, öğrenciler ve davetliler katıldı.

Sanat tarihi, Orta Çağ ve sonrası kazı-yüzey, somut kültürel miras ve korunması araştırmaları, mimari restorasyon çalışmaları ile müzecilik konu başlıklarında sunumlar gerçekleştirilecek etkinlik, 28 Ekim'de sona erecek.

Samsun Valisi Orhan Tavlı: Arkeoloji için bütün bilim dallarından faydalanılması gerekiyor

 

Sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada, kentin doğal güzelliklerin yanında tarih ve kültürü ile de ön plana çıktığını söyleyen Samsun Valisi Orhan Tavlı,  Arkeoloji alanında çalışma yapmak için bütün bilim dallarından faydalanılması gerektiğine işaret ederek "Cumhuriyet'imizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ten bize miras olan tarih ve kültür kurumlarını görüyoruz. Atatürk, kültürün araştırılması ve kurulması için kurumlar oluşturmuş, bu kurumları ise bize miras bırakmıştır. Bizim medeniyetimiz, tüm medeniyetler tarihini ve kültürünü sahiplenip ortaya çıkaran, insanlıkla buluşturan, koruyup kollayan bir medeniyet olarak ortaya çıkıyor." dedi.

Prof. Dr. Yavuz Ünal : Bir milletin anlatacak mitolojisi, masalı yoksa hiçbir şeyi yok demektir

OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal ise tarihi araştırmaların bugüne ışık tuttuğunu vurguladı.

Geleceğe hakim olabilmek için köklerden yararlanılması gerektiğini belirten Ünal, şöyle konuştu:

"Özellikle kültür emperyalizminin bu kadar güçlü olduğu dünyada kendi kültürümüze, kendi değerlerimize, kendi kültürel mirasımıza el atma noktasında özen göstermemiz gerekiyor. Türk milletinin mirasının özel olarak çıkarılması, sergilenmesi ve bunun hikayesinin yazılması gerekiyor. Hikayenin yazılması, hatta mitolojinin oluşturulması gerekiyor. Mitoloji, hikaye ve masal, bütün bunlar kültürümüzü taşıyan ve besleyen unsurlardır. Eğer bir milletin anlatacak mitolojisi, masalı yoksa hiçbir şeyi yok demektir. Kendisini ortaya koyacağı çok varlığı yok demektir."

Veysel Altun - AA


Benzer Haberler & Reklamlar