Rhodiapolis'teki hatalı restorasyon TBMM'ye soruldu

Rhodiapolis'teki hatalı restorasyon TBMM'ye soruldu

Antalya'nın Kumluca ilçesinde bulunan Rhodiapolis antik kentinde restorasyon skandalı yaşandığı iddiası TBMM gündemine taşındı.

Antalya Milletvekili Niyazi Nefi Kara, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı'nın yazılı olarak yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na soru önergesi verdi.

Niyazi Nefi Kara, antik kentin Kumluca Belediyesi'ne ne zaman devredildiğine yanıt verilmesi isteyerek, “Restorasyon çalışmaları Bakanlığınızca teftiş edilmiş midir? Çalışmaların antik kentin dokusunu bozduğu iddiaları doğru mudur?“ diye sordu.

turizmhaberleri.com sitesiden Yusuf Yavuz'un haberinde yer alan iddialara göre;  II. yüzyıla tarihlenen bir Likya kenti olan Rhodiapolis'te yaşayan ünlü hayırsever Opramoas adına inşa edilmiş anıt ile antik kentin tiyatrosunun restorasyonu hatalı yapıldı ve tespit edilen hatalardan dolayı restorasyonun çalışmaları durduruldu.

Turizm Haberleri sitesinin yazarı Yusuf Yavuz'un yazısında şu bilgiler ve iddialar yer alıyor: 

Antalya'nın Kumluca ilçesinde bulunan Rhodiapolis antik kentinin işletmesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yapılan bir protokolle Kumluca Belediyesi'ne devredilmişti.

Bu devrin ardından antik kentte bir karşılama merkezi ve çevre düzenlemesi yapılmaya başlandı. M.S II. yüzyılda bir Likya kenti olan Rhodiapolis'te yaşadığı bilinen ünlü hayırsever Opramoas adına inşa edilmiş anıt ile antik kentin tiyatrosunun ise restore edilmesine karar verildi. 2014 yılında Bitlis- Tatvan merkezli Er-Bil İnşaat A.Ş. adındaki şirkete ihale edilen restorasyonun 400 günde tamamlanması hedefleniyordu.

HATALI RESTORE EDİLEN ANITIN SÖKÜLMESİ GÜNDEMDE

Ancak çalışmalar ilerledikçe kimi hatalar tespit edilen restorasyonun çalışmaları durduruldu. İddiaya göre yazıtları hatalı yerleştirilerek restore edilen Opramoas anıtının sökülmesi gündeme geldi. Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesindeki Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nün de gündeminde olan restorasyonla ilgili bir bilim heyeti oluşturulduğu, çalışmaların heyetin hazırlayacağı rapora göre yönleneceği belirtiliyor.

Konuyla ilgili haberimizin ardından yerel yetkililerle birlikte 27 Nisan'da Rhodiapolis arkeoloji kalıntılarını ziyaret eden Antalya Valisi Münir Karaloğlu'nun konuyla ilgili bir açıklama yapmamıştı.

Tepkilere neden olan restorasyon skandalını TBMM gündemine taşıyan Antalya Milletvekili Niyazi Nefi Kara ise Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı'nın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, “Rhodiapolis kaç yılında yapılan sözleşme ile Kumluca Belediyesi'ne devredilmiştir? Rhodiapolis'in restorasyonu için 2014 yılında çıkıldığı bilinen ihaleye kaç firma katılmış? Bahse konu Er-Bil İnşaat A.Ş ihaleyi hangi bedelle almıştır? Söz konusu şirket ile yapılan anlaşma gereği restorasyon ne kadar sürede bitirilecektir? Şu an ne aşamadadır? Söz konusu şirketin restorasyon çalışmaları kapsamında Suriyeli işçileri çalıştırdığı iddiaları doğru mudur?“ sorularına yanıt verilmesini talep etti.



BAKAN AVCI'YA 'RESTORASYON TEFTİŞ EDİLDİ Mİ?' SORUSU

Önergesinde, restorasyon sürecinde çalışan işçilerin başında restorasyon konusunda uzman kişilerin bulunmadığı iddiasına da yanıt isteyen Kara, “Restorasyon çalışmaları Bakanlığınızca teftiş edilmiş midir? Çalışmaların antik kentin dokusunu bozduğu iddiaları doğru mudur? Rhodiapolis antik kentinde çalışmaların durdurulduğu iddiası doğru mudur? Bunun sebebi nedir? Antik kentin restorasyonu esnasında Opramoas anıtını kapsayan kısımda yanlışlıkların tespit edildiği doğru mudur? Doğru ise bu yanlışlıkları tespit eden bilim kurulu kimlerden oluşmuştur? Bu bilim kurulu raporunu hangi tarihte hangi makamlara iletmiştir? Bu rapor doğrultusunda alınan önlem/kararlar nelerdir?“ diye sordu.

Bakan Nabi Avcı'ya Opramoas anıtının restorasyonundaki hatanın kime ait olduğunu soran Kara, hataya sebebiyet veren kişi ya da kurumlar için yapılmış ya da yapılacak işlem olup olmadığına da yanıt aradığı önergesinde ayrıca şu soruları sordu: “Restorasyonun hatalı ve yavaş ilerlemesinde Er-Bil Şirketi'nin kusuru nedir? Şirkete karşı yapılan işlemler nelerdir? Şirkete ihale verilmeden önce şirketin antik kentlerin ya da tarihi mekanların restorasyonu ile ilgili geçmiş tecrübeleri incelenmiş midir? Şirketin restorasyon alanındaki başarı ya da başarısızlıkları nedir? Er-Bil İnşaat A.Ş adlı şirket kime/kimlere aittir? Restorasyon için önergenin verildiği tarihe kadar harcanan para ne kadardır? Restorasyonda oluşan bu zarar kimden hangi yöntemle tahsis edilecektir?Restorasyonun tamamı için planlanmış harcama ne kadardır? Bu harcamalar kimler tarafından hangi oranlarda karşılanmaktadır?“

RHODİAPOLİS RESTORASYON SONRASI

 

***

***

***

***

***

***

***


Benzer Haberler & Reklamlar