Mamut ayak izleri yaralıya yardımı gösteriyor

Mamut ayak izleri yaralıya yardımı gösteriyor

ABD’nin Oregon eyaletinde bulunan 43.000 yıllık mamut ayak izleri üzerinden yapılan tahminlere göre; genç mamutlar, yetişkin ve yaralı mamutlarla yardımlaşıyordu.

Paleontologlar binlerce yıl önce Buz Devri’nde yaşamış mamutlara ait fosilleşmiş ayak izleri buldu. Araştırmacılar ayak izlerinin, yetişkin, genç ve yavru mamutlara ait olduğunu düşünüyor.

fosilleşmiş izler, ilk olarak 1876 yılında Thomas Condon tarafından kazıları yapılan Oregon’daki fosil yatağında bulundu. Ancak mamutların ayak izleri, paleontolog Gregory Retallack tarafından henüz 2014 yılında keşfedildi.

IB Times'ın haberine göre; 2017 yılında bölgede ayak izlerini ortaya çıkarmak için yeniden bir çalışma başlatıldı ve araştırmacılar 117 adet fosilleşmiş ayak izini ortaya çıkardılar. Bu ayak izleri yaklaşık 43.000 yıl öncesine tarihleniyordu.

Araştırmacılar, bazı alışılmadık özellikler gösteren 20 ayak izi üzerine odaklandı.

Araştırmanın baş yazarı Retallack, “Bu izler özellikle birbirine çok yakındı ve sağdakiler soldakilere göre daha derin yapılmış, sanki yetişkin bir mamut topallamış gibi.” diyor.

Ayak izlerinin incelenmesi, yaralı mamutun da sürünün parçası olduğunu gösterdi. Birkaç genç mamut, yaralı yetişkin mamutu sürekli olarak kontrol ediyordu.

Retallack, “Bu gençler, topal bir yetişkin dişiyle etkileşim içindeydi, yolculuk boyunca tekrar tekrar ona doğru döndüler, muhtemelen yavaş ilerlemesi yüzünden endişe duyuyorlardı. Bu tür davranışlar, anaerkil yapıda olan modern Afrika fil sürülerinde de gözlemlenebiliyor.”

Retallack’e göre, bulunan fosil ayak izleri, tarih öncesi canlıların geçmişine eşsiz bir bakış açısı sağlayabilir, hatta eski hayvanların birbirleriyle etkileşim şekillerini açığa çıkarabilir.

“Bulunan ayak izleri, bazen binlerce yıl önce yaşamış hayvanlar hakkında kemiklerden daha çok şey anlatabilir, özellikle de konu onların davranışları olduğunda… Fosil kayıtlarında bu tür bir etkileşimi gösteren ayak izleri bulmak oldukça şaşırtıcı.”

Erman Ertuğrul - Arkeofili.com


Benzer Haberler & Reklamlar