ISType 2022 Mukaddeme konferansı Sakıp Sabancı Müzesi'nde yapıldı

ISType 2022 Mukaddeme konferansı Sakıp Sabancı Müzesi'nde yapıldı

Arap Harfli Tipografi konusunu ele alan 7. ISType Konferansı, Mukaddeme başlığı ile 5-7 Kasım tarihleri arasında Sakıp Sabancı Müzesi, Sabancı Üniversitesi ve Reading Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleştirildi. Sakıp Sabancı Müzesi the Seed’deki konferans programına konusunda uzman akademisyenler katıldı.

Arap harfli tipografiyle ilgilenen tasarımcı ve araştırmacıların yanı sıra çeşitli alfabelerde tasarım yapan grafik sanatçılar ve tipografi tasarımcılarının da katıldığı /. uluslararası ISType Konferansının Arap Harfli Tipografi: Tarihi ve Uygulamaları isimli kitaptan esinlenerek hazırlandı.

Tarihsel araştırma ve çağdaş tasarımı bir araya getirerek tipografi alanına katkı sağlayan kitapta, hat kültürünün incelendiği bölümler Sakıp Sabancı Müzesi’nin Kitap Sanatları ve Hat Koleksiyonu’nda bulunan eserler üzerinden hazırlandı. 

Google, Darden Studio, Typetogether ve Glyphs'in de katkıları ile gerçekleştirilen konferansın konuşmacıları arasında Arap Harfli Tipografi: Tarihi ve Uygulamaları kitabının yazarlarının yanı sıra; tasarım, araştırma ve disiplinlerarası uygulamalardan farklı bakış açılarını bir araya getiren bir alan olan Arap harfli tipografi üzerine çalışan tarihçiler ve hat sanatının uzman isimleri de bulundu.

Başlangıcından bugüne ISType konferanslarının organizasyonunu üstlenen Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Onur Yazıcıgil’in programladığı, yürütücülüğünü üstlendiği ve katkı verdiği konferansın açılış konuşması, Sabancı Üniversitesi Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Meltem Müftüler-Baç tarafından yapıldı. Konferansın ilk gününde; Reading Üniversitesi Tipografi Profesörü Gerry Leonidas, tipografi tasarımcısı ve tarihçisi Titus Nemeth, Bulgaristan Bilimler Akademisi Balkan Araştırmaları Enstitüsü ve Trakoloji Merkezi Tarih Profesörü Orlin Sabev, yazı tipi tasarımcısı ve araştırmacısı Emanuela Conidi, Reading Üniversitesi Öğretim Görevlisi Borna Izadpanah, Özyeğin Üniversitesi Öğretim Üyesi Özlem Özkal, dilbilimci Thomas Milo ve Sakıp Sabancı Müzesi Kitap Sanatları ve Hat Koleksiyonu Yöneticisi Ayşe Aldemir sunumlarını yaptı. Dinleyicilerin soru cevap ve görüş paylaşımı ile devam eden konferans, Sakıp Sabancı Müzesi Hat Koleksiyonu sergisi gezisi ile tamamlandı.

Etkinliğin son iki gününde ise Reading Üniversitesi Öğretim Görevlisi Borna Izadpanah ve font tasarımcısı Rainer Scheichelbauer, katılımcıların pratiğini ve bilgi birikimini geliştirmeye ve onlara, ilgi çekici kavrayışlar kazandırmaya yönelik, Arap harfli font tasarımına odaklanan bir atölye gerçekleştirdi.
 


Benzer Haberler & Reklamlar