İskoçya’da 600 yıl önce yaşamış bir erkeğin yüzü, kafatası üzerinden yeniden modellendirildi.
İskoçya’nın kuzeydoğusunda yer alan liman kenti Aberdeen’de bulunan kafatasının en az 600 yıl önce gömülmüş olabileceği tahmin ediliyor. ‘İskelet 125’ olarak adlandırılan kafatası, yeniden yapılandırma teknolojisi ile görüntü elde edilerek ‘canlandırıldı’.
İskeletin en fazla 1.60 boyunda, ileri derecede diş ve eklem hastalıklarına sahip bir adama ait olduğu düşünülüyor. Araştırmada çalışan Dr. Paula Milburn “Bu iskeleti yeniden modellendirmiş olmamız, bundan en az 600 yıl önce burada yaşamış insanların nasıl göründüğünü anlamamız için ilk adım oldu. Kazı çalışmalarının ardından devam eden araştırma sürecinde o dönemlerde yaşamış insanların ortalama yaşlarını, sağlık durumlarını hayat tarzlarını öğreneceğiz” dedi.
İskoçya’da bulunan Aberdeen Art Gallery’nin yapılandırma çalışmalarında düzenlenen kazılarda, ‘İskelet 125’ olarak adlandırılan iskelet dışında yapılan çalışmalarda bölgede 60 iskelet ve 4 binden fazla kırık kemik bulunmuştu.
Gazeteduvar.com.tr
(Fotoğraf: AOC Archaeology Group)


Karaca Mağarası’nda Yeni Sezon: Doğal Miras Turizmi Yeniden Canlanıyor
Hawan Daushe Geleneği: Nijerya’da Kültürel Süreklilik ve Toplumsal Birlik
Teatro di San Carlo’nun 290 Yılı: Opera Geleneğinin Sürekliliği ve Kültürel Miras
Sillyon Antik Kenti: 7 Bin Yıllık Kesintisiz Yerleşimin Arkeolojik Tanıklığı