İpek Kobaner, yıkılan binalardan malzeme toplama alışkanlığına dikkat çekti

İpek Kobaner, yıkılan binalardan malzeme toplama alışkanlığına dikkat çekti

"Bunlar ilk defa yıkılmıyorlar. Yani biz bunların daha önce de yakıldığını, yıkıldığını gördük" diyen arkeolog ve araştırmacı yazar İpek Kobaner, ""Fakat antik dönemden bu yana insanların bir alışkanlığı var. Yıkılan binalardan malzeme toplayıp yeni binalarda kullanma alışkanlığımız var" ifadesi ile zarar gören tarihi eserlerin parçaları için uyarılarda bulundu.

Arkeolog ve araştırmacı yazar İpek Kobaner, Kahramanmaraş merkezli depremlerde yıkılan tarihi eserlerin parçaları için uyardı. Kobaner, "Bu yıkılan binaların özellikle antik dönem yapılarının malzemelerinin toplanıp, yapılacak restorasyonlarda kullanılması çok uygun olacaktır. Daha aslına uygun binalar ortaya çıkaracaktır" dedi.

ANKA Haber Ajansı'na konuşan arkeolog ve araştırmacı yazar İpek Kobaner,  "Bugün baktığımızda Habib-i Neccar’ın, eski dönemlerden kalma kiliselerin yıkıldığını görüyoruz. Bunlar ilk defa yıkılmıyorlar. Yani biz bunların daha önce de yakıldığını, yıkıldığını gördük. Mesela Habib-i Neccar, Müslümanlığın ilk camisi olarak addedilir. 636’da ilk defa Halife Ömer tarafından yaptırıldığını biliyoruz. Ama daha sonra yıkıldığını da biliyoruz. Yani yıkılıyor ve daha sonra da Baybars tarafından tekrar imar ediliyor ve üzerine de bir kitabe konuluyor. 1854’te tekrar yıkılıyor ve tekrar yapılıyor. Yani buradaki, Antakya'daki yapılar ilk defa yıkılıp yapılmıyor" ifadelerini kullandı.

"Fakat antik dönemden bu yana insanların bir alışkanlığı var. Yıkılan binalardan malzeme toplayıp yeni binalarda kullanma alışkanlığımız var" ifadesini kullanan Kobaner, "Bu yıkılan binaların özellikle antik dönem yapılarının 1000 sene öncesi olabilir, 500 sene öncesi olabilir, malzemelerinin toplanıp yapılacak olan restorasyonlarda kullanılması çok uygun olacaktır. Daha aslına uygun binalar ortaya çıkaracaktır" diye konuştu.

Kobaner, şöyle devam etti: "En azından o tarihi dokuyu hissedebileceğiz. Yani aslına uygun olması çok önemli, malzemelerin benzer olması önemli. Mesela Antep Kalesi. 2 bin yıllık kale yıkıldı. Ben videolarını seyrettiğimde yollara kadar parçalarının düştüğünü gördüm. Bunlar mümkün olduğu kadar toplanmalı."

"Elbette ki bütün parçalar bulunamaz" diyen Kobaner, "Ama bulunabildiği kadarı korunmalı ve yapısında kullanılmalı diye düşünüyorum. Eminim konuyla ilgilenenler benden çok daha iyi bir şekilde düşüneceklerdir. Ve gerekenler yapılacaktır diye inanıyorum" ifadelerini kullandı.


Benzer Haberler & Reklamlar