Heritage İstanbul Fuarı 8. kez kültürel miras duyarlılığı için kapılarını açtı

Heritage İstanbul Fuarı 8. kez kültürel miras duyarlılığı için kapılarını açtı

Koruma, restorasyon, arkeoloji, müze ve kütüphanecilik teknolojilerini kucaklayan Uluslararası kültür mirası fuar ve konferansı 8. Heritage İstanbul, Lütti Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayına düzenlenen açılış etkinliği ile ziyaretçilere açıldı. Fuar ve konferansın açılış konuşmasını gerçekleştiren İstanbul Valisi Davut Gül, "Organizasyonun en önemli faydası bütün paydaşları bir araya getirmek. Restorasyonun bir inşaat işi olmadığını biliyoruz. " dedi.

Uluslararası kültür mirası fuar ve konferansı 8. Heritage İstanbul, Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlenen programla başladı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı başta olmak üzere, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, İstanbul Valiliği YİKOB gibi sektörün en önemli kamu paydaşları tarafından desteklenen koruma, restorasyon, arkeoloji, müze ve kütüphanecilik teknolojileri fuarı Heritage İstanbul, pek çok farklı ülkelerden katılımcılara ve konuşmacılara ev sahipliği yapıyor. Kültürel miras bilincinin arttırılmasını, hizmet ve teknolojilerin geliştirilmesini hedefleyen fuar ve konferansın açılış programına İstanbul Valisi Davut Gül, Fatih Belediye Başkanı M. Ergün Turan, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı Genel Sekreteri Sultan Raev ve alanında uzman isimler katıldı. Programda İstanbul Valisi Davut Gül açılış konuşması gerçekleştirdikten sonra fuar alanını ziyaret etti. Gül, hazırlanan stantları gezerken ayrıca katılımcılarla da fotoğraf çektirdi. Fuarla beraber konferans serisi, miras sohbetleri ve atölye çalışmaları 17 Mayıs’a kadar devam edecek.

Vali Gül: Kültürel zenginliği korumak, yaşatmak, gelecek nesillere ulaştırmak hepimiz için bir görev

Açılışta konuşan İstanbul Valisi Davut Gül, "Öncelikle bu organizasyonu düzenleyen ve destekleyen bütün kurum ve kuruluş ve kişilere teşekkür ediyorum. İstanbul şehirlerin anası ve olağanüstü bir kültürel zenginliğimiz var. Bu zenginliği korumak, yaşatmak, gelecek nesillere ulaştırmak hepimiz için bir görev. Burada bütün kurum ve kuruluşlar, imkan doğrultusunda yapıyor. Bu organizasyonun belki de en önemli faydası bütün paydaşları bir araya getirmek. Restorasyonun bir inşaat işi olmadığını hocalarımız söyledi. Hepimizde biliyoruz. O açıdan restorasyonda çalışan işçiden, teknik elemana, kullanılacak olan malzemeye, koruma kurullarının bu anlamdaki hassasiyetine, kişilerin ve sponsorların bu işlere para ayırmasına kadar konuşulması, tartışılması, iyi örneklerin görülmesi ve paylaşılması bu sürece çok önemli katkı sağlayacaktır. Kötü örnekler var mı? Hiç şüphesiz onlarca sayabiliriz. Ama olumlu örnekler, iyi işler kötü örneklerden daha fazla uygulandığını görüyoruz. Özellikle Vakıflar Genel Müdürlüğü son yıllarda adeta bir tarih yazıyor. Geçmiş yıllarda ortadan kaybolmuş, amacı dışında kullanılan bütün eserleri tekrar ihya etti. Daha geçen hafta 300’den fazla eserin toplu açılışını hep birlikte gerçekleştirdik. İstanbul’da da 36 tane eserimiz vardı. Kültür ve Turizm Bakanlığımızın önderliğinde yine çok güzel işlerden bir tanesi olan Cumhurbaşkanımızın da himaye ettiği Rami’deki kütüphaneyi görmüşsünüzdür. Hem kütüphane hem de restorasyon boyutuyla bu şehre kazandırılan çok kıymetli eserlerden bir tanesi. Belediyelerimizin bu anlamdaki çalışmalarını takip ediyorsunuzdur. Bizim Valilik olarak sadece Fatih’te uygulaması devam eden 250’nin üzerinde projemiz var. Yadigar projemizle, bin tane eseri inşallah ihya edeceğiz. Üsküdar’da ’Nev mekanları’ görmüşsünüzdür. Olağanüstü bir restorasyon süreci var. Daha iyisi mümkün mü? Tabii ki mümkün. İşte bu fuar ve konferanslarda bunlar tartışılacak. Çıkan sonuçları biz alacağız, uygulayacağız. Eksiğimiz varsa tamamlayacağız. Daha iyi yapmamız gereken işler varsa yapacağız. Yanlış yaptığımız işler varsa tekrarlamayacağız. Bu açıdan ben her birinize katkılarınızdan dolayı ayrı ayrı teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

G Expo Genel Müdürü Hasan Cem Şenel, sektörün bütün paydaşlarıyla birlikte 8. kez bir arada olmaktan dolayı mutlu olduğunu ve düzenledikleri birçok etkinlik içinde Heritage İstanbul'un çok özel ve kıymetli bir yerde bulunduğu söyledi.

Fuarı sadece ticari bir faaliyet olarak değil herkesin isteyerek görev aldığı bir proje olarak gördüklerinin altını çizen Şenel, "Heritage İstanbul'u 2015 yılından beri düzenliyoruz ve bu fuarla birlikte kültür mirasımızın, uluslararası ölçekte bilinirliğinin sağlanması ve bu mirasımızın dünyanın farklı bölgelerinde bir yer edinmesine katkı sağladığımız için büyük bir gurur yaşıyoruz." ifadelerini kullandı.

Şenel, fuarın bütün paydaşlarıyla kültürel mirası tanıtmaya önemli bir imkan sunduğunu vurgulayarak, şu bilgileri verdi:

"Bugün, bir kez daha, geçmişi geleceğe taşımak, kültürel mirasımızı korumak ve yaşatmak adına büyük bir heyecanla bir araya geldik. İstanbul'un tarih kokan sokaklarından yükselen kültürel mirasımız üzerine düşünmek, konuşmak ve bu mirası geleceğe aktarmak için buradayız. Türkiye ve Avrupa'dan arkeoloji, restorasyon, müzecilik ve kütüphanecilik alanlarında uzman kuruluşların katılımıyla kültürel miras üzerine dünyada gelişen trendler, güncel sistemler ve teknolojileri tanıtmak, atölye çalışmalarıyla ziyaretçilere bir katkı sunmak adına Heritage İstanbul'u düzenliyoruz. Bu alanın paydaşlarını bir araya getirerek ülke kültür turizmine de önemli bir katkı sunuyoruz."

Hasan Cem Şenel, bu yıl 20 ülkeden, yaklaşık 1500'ü yabancı olmak üzere, 9 bin civarında sektör profesyonelinin fuarı ziyaret etmesini beklediklerini sözlerine ekledi.

Heritage Projeleri Kurucusu Osman Murat Akan, fuarda bu yıl çeşitli yenikler olacağını ve bütün sektörlerde yükselen bir değer olan teknolojiyi sürece dahil ettiklerini aktardı.

Aizanoi Antik Kenti'ni yeni bir bakış açısıyla kültürel miras alanına taşımak istediklerini kaydeden Akan, şöyle devam etti:

"Belki bir çoğumuz, tıpkı benim gibi teknolojiden uzak bir konumda. Ama artık teknoloji hayatımızın olmazsa olmaz bir parçası. Heritage İstanbul olarak da teknolojinin bütün imkanlarını kullanmamız gerektiğinin farkındayız. Kültürel mirasın korunmasında teknolojiden faydalanmak zorundayız. Bu imkanları kullanarak Aizanoi Antik Kenti'ni ziyaretçilerimize tanıtmak için çeşitli görüntüler aldık ve bunları fuar alanlarında sergiliyoruz. Bunu bir başlangıç olarak kabul ediyoruz ve bundan sonra her yıl farklı bir kültürel miras alanımızı bu tip organizasyonlarla ön plana çıkarmaya çalışacağız. Böylece bu miras alanlarının tanıtımda da bizim de bir katkımız olacağını düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.

Emeritus Prof. Dr. Mehmet Özdoğan da bu gibi fuarların hayal ve düşüncelerden gerçekleştirilebilir bir düzleme ulaşmasının önemine dikkat çekti.

Haliç Araştırmaları Merkezi Kurucusu Prof. Dr. Önder Küçükerman, bir kültürel miras koruma çalışmasında yapı, yapının içinden çıkan aletler ve onun tarihsel hikayesinin birlikte korunması gerektiğini ve korunmak istenen değerin ancak bu üç unsurun bir arada olduğu zaman korunabileceğine dile getirdi.,

Açılışa Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı Genel Sekreteri Sultan Raev, Kütahya Valisi Musa Işın, Şişli Kaymakamı Ahmet Gazi Kaya, Çavdarhisar Kaymakamı Abdullah Gedik, Fatih Belediye Başkanı Mehmet Ergün Turan, Çavdarhisar Belediye Başkanı Halil İbrahim Topbaş ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat katıldı.

Arkeolojik alanların ve simgesel yapıların uluslararası uygulamalara uygun olarak korunmasına ilişkin farkındalığın arttırılması, kültür varlıklarının iadesinde kullanılan yöntemler, Antakya ve çevresindeki vakıf eserlerinin deprem sonrası onarımları, Taş Tepeler, iklim krizi ve müzeler gibi konferans başlıklarının yer aldığı fuar 17 Mayıs’ta sona erecek.

8. Heritage İstanbul Fuarında neler var?

CoinTR ana sponsorluğunda düzenlenen etkinlik, yerli ve yabancı sektör paydaşlarını bir araya getirerek önemli bir platform oluşturuyor. Etkinlik boyunca konferanslar, "Miras Sohbetleri", atölye çalışmaları ve B2B toplantılar ile zengin bir program sunuluyor. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, İstanbul Valiliği YİKOB ve Marmara Belediyeler Birliği gibi önemli kamu kurumlarının desteğiyle düzenlenen fuar, kültürel mirasın korunması ve bilinçlendirilmesi adına önemli adımlar atılmasını sağlıyor.

Bu yılki konferans serisinde, UNESCO Kültürel Miras İyi Niyet Elçisi ve ICOMOS Ürdün Başkanı Prenses Dana Firas, Cenevre Üniversitesi Hukuk Profesörü Prof. Dr. Marc-André Renold ve Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Kaçakçılıkla Mücadele Dairesi Başkanı Zeynep Boz gibi önemli isimler konuşmacı olarak yer alıyor. Konferanslarda "Kozo'dan Japon Kağıdına Yaşam Döngüsü" ve "İklim Krizi ve Müzeler" gibi konular ele alınıyor.

Heritage İstanbul’un ana sponsoru CoinTR, etkinlikte "Geleceğe Miras" projesinin detaylarını paylaşıyor. İngiltere, Çin ve Türkiye ortaklı global dijital varlık ve teknoloji şirketi olan CoinTR, kültürel mirasın korunması ve geleceğe taşınması konusundaki projelere destek sağladığını duyurdu. Etkinlik kapsamında, Makine ve Kimya Endüstrisi'nin Milli Mücadele dönemi ve Kurtuluş Savaşı’nda kullanılan askeri mühimmat sergileniyor. İzmir Time Machine projesi ile katılımcılar, İzmir'in 8500 yıllık tarihine üç boyutlu bir yolculuk yapma fırsatı buluyor. Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı da fuarda yer alarak yürüttüğü restorasyon çalışmaları hakkında detaylı bilgi veriyor. Yerli ve yabancı birçok firma, müzecilik, kütüphanecilik ve arkeoloji alanlarındaki yenilikçi ve sürdürülebilir teknolojik gelişmelerini tanıtıyor.

Bu yıl, Heritage İstanbul’un kurumsal dokümanlarında Aizanoi Antik Kenti yer alıyor. Kütahya'nın Çavdarhisar ilçesinde bulunan ve UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan Aizanoi, Roma dönemine ait önemli yapıları ve dünyanın bilinen ilk borsası ile büyük ilgi topluyor. Heritage İstanbul, kültür mirası meraklıları için keyifli ve eğitici bir deneyim sunuyor.


Benzer Haberler & Reklamlar