Gürcistan'da Homo Georgicus'a ait yeni bir diş keşfedildi

Gürcistan'da Homo Georgicus'a ait yeni bir diş keşfedildi

Gürcistan’ın başkenti Tiflis’in yaklaşık 100 kilometre güneybatısında Orozamni köyü yakınlarında daha önce Gürcü İnsanı olarak adlandırılan türe ait 1.8 milyon yıllık kafataslarının bulunduğu bölgede aynı yıllara tarihlenen insansı türe ya da ilk insanlara ait bir diş bulundu.

8 Eylül 2022’de Gürcistan’ın Orokmani köyü dışındaki Dmanisi’deki bir kazı alanının yakınında, muhtemelen 1,8 milyon yıllık kaya katmanlarından çıkan erken bir insan ya da insansı türüne ait bir dişi keşfedildi. Dişin Dmanisi’de, 2002 yılında tanımlanan, Homo ergaster ile Homo erectus türlerine benzer özellikler taşıyan (Homo georgicus) Gürcü İnsanı'na ait olduğu tahmin ediliyor.

Gürcü arkeologlar tarafından bulunan 1 Milyon 800 bin yıllı diş, 1990’ların sonlarında ve 2000’lerin başında Orozamni köyü yakınlarında bulunan 1.8 miyon yıllık insan kafataslarının bulunduğu Dmanisi yakınlarında keşfedildi.

Dmanisi buluntuları, Afrika dışı insan evrim hareketliliği ve göç hareketliliği konusunda bilgileri değiştiren keşif olarak bilim dünyasında yer alıyor.

Gürcistan Ulusal Arkeoloji ve Tarih Öncesi Araştırma Merkezi, “Orozmani, Dmanisi ile birlikte, Afrika dışındaki dünyadaki yaşlı insanların – veya erken Homo’ların – en eski dağılımının merkezini temsil ediyor” bilgi notu ile 1.8 milyon yıllık insan dişinin keşfedildiğini duyurdu.

Kazı ekibinin bilimsel lideri Giorgi Bidzinashvili, dişin Zezva ve Mzia'nın ( Dmanisi’de bulunan 1,8 milyon yıllık iki kafatasına verilen isimler)  “kuzenine” ait olduğunu düşündüğünü söyledi.

Dişi bulan takımda yer alan İngiliz arkeoloji öğrencisi Jack Peart, “Sadece bu site için değil, Gürcistan ve 1.8 milyon yıl önce Afrika’yı terk eden insanların hikayesi için de etkileri muazzam” dedi.


Benzer Haberler & Reklamlar