Germanicia Antik Kenti

Germanicia Antik Kenti

1500 yıllık Germanica antik kenti Kahramanmaraş'ta bulundu

Bugünkü yerinde Markasi adıyla Asurlar tarafından kurulmuş olan Kahramanmaraş şenri, Kuzey Suriye, Mezopotamya ve İç Anadolu’yu birbirine bağlayan önemli ticaret yollarının kavşak noktasında yer almasından dolayı günümüze kadar bir çok farklı medeniyete ev sahipliği yapmıştır.

Asurlardan sonra bölgeye Persler, Makedonyalılar, Suriye Krallığı ve Kommagene Krallığı egemen olmuştur.

M.S. Roma İmparatorluğu döneminde kenti zapteden Roma Komutanı o yıllarda iktidarda bulunan Roma İmparatoru Gaius Caesar Germanicus (Caligula) onuruna şehre GERMANİCİA adını vermiştir.

Antik haritalarda Kahramanmaraş Germanicia Şehri olarak gösterilse de şehre ait hiçbir mimari kalıntının günümüze kadar gelmemiş olması nedeniyle  bugüne kadar Bilim çevrelerince   tam  yeri tespit edilememiştir.

Germanicia Kenti uğradığı istilalar ve yangınlar sonucu yakılıp yıkılarak 1500 yıl toprağın derinliklerine gömülmüştür. Dulkadiroğlu Mahallesi 37. sokak 4-5 parselde vatandaş tarafından iki katlı bir evin zemin katında yapılan kaçak kazı ihbarı sonucu Kahramanmaraş Müzesinin ve Emniyet güçlerinin titiz çalışmaları sayesinde 1500 yıl boyunca toprak altında kalan Germanicia’nın ilk izlerine rastlanılmıştır.

Mozaiklerin yer aldığı evler Kültür ve Turizm Bakanlığınca kamulaştırılmış 2009-2010 yılları içerisinde Müze Başkanlığında yürütülen kurtarma kazısıyla Antik Kente ait ilk yaşayan belge niteliği taşıyan Mozaikler gün ışığına çıkartılmıştır.

MS. 4-5. Yüzyıl Geç Roma Dönemine ait bir villanın zemin döşemesi olan mozaikte o günün sosyal yaşamı anlatılmaktadır.

Doğada bulunan taşların mozaik ustaları tarafından her biri  olacak şekilde kırılıp döşenmesiyle oluşturulmuş lik mozaik üzerinde yer alan tasvirler  kentin kültürel, sosyal yapısını,  mimari yapılarını, faunasını, florasını, kentteki  günlük yaşam tarzını yansıtmaktadır. 

Günümüzde halkın Karamaraş olarak adlandırdığı Namık Kemal, Şeyhadil, Dulkadiroğlu ve Bağlarbaşı Mahallelerini içine alan 146 hektarlık bölgede, 17 alanda daha mozaikler tespit edilmiştir.

Yapılan kurtarma kazısı ve günümüze ulaşan kalıntılar, mozaikler  ışığında bölgenin Germanicia Antik Kentinin yerleşim sahası olduğu artık kanıtlanmıştır.

Germanicia Antik Kentinin yerleşim sahası içerisinde kalan Namık Kemal, Şeyhadil, Dulkadiroğlu ve Bağlarbaşı Mahallelerini içine alan bölge III. derece Arkeolojik Sit Alanı ve bölge içerisinde tespit edilen mozaikli alanlar I.Derce Arkeolojik Sit Alanı  olarak tescil edilerek koruma altına alınmıştır.

I.Derece Arkeolojik Sit Alanı olan alanlardan 11 adet parselde kamulaştırma çalışmaları tamamlanmıştır. Önümüzdeki yıllarda bölgede yapılacak olan Bilimsel Kazılarla kayıp şehir Germenicia Antik Kentinin ihtişamlı villalarına ait taban mozaikleri ve kentin kalıntıları açığa çıkarılarak kalıntıların yerinde korunması ve ziyarete açılması sağlanarak Bölgenin bir Açık Hava Müzesine dönüştürülmesi hedeflenmektedir.


Benzer Haberler & Reklamlar